Blogg

31.05.2015 22:28

Choklad biskvier har jag gjort i alla år, men när Roy Fares hade sitt första avsnitt av United State of Cakes, bakade han dessa på ett helt annat sätt som jag blev lite nyfiken på. Och eftersom idag är det Mors dag, passade det väldigt bra att prova. De blev faktiskt bättre än mina, det måste jag erkänna.....och det är givet att det är just denna recept som jag kommer att ta efter från och med nu. Grattis till alla Er underbara mammor!

.......Det blev även en biskvi tårta av samma sats...bara en annan finish på den. Lika gott!

Recept på ca 40 biskvier och en liten tårta.

Biskvibottnar
1 kg mandelmassa
500 g strösocker
8 äggvitor
Mjölkchoklad smörkräm (jag valde att göra 1 1/2 sats av receptet nedan)
300g mjölkchoklad choklad
450g rumstempererat osaltat smör
10g vaniljsocker (1 msk)
5 äggvitor
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
Till doppning:
ca 800 g Mörk choklad
Gör så här: Blanda mandelmassa och socker, och lös upp massan med lite i taget av äggvitan. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar på plåt med bakplåtspapper. Det går fint att klicka ut med sked också. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca 15 min, tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna. Ställ i kylskåpet en stund.
Gör i ordning smörkrämen genom att hacka chokladen och smälta den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen.
Stryk toppar med smörkräm på biskvibottnarna med hjälp av en sked. Ställ i kylskåp eller frysen i minst 30 minuter. Ta en liten kniv och stick ner centrerat i biskvin och doppa försiktigt i den smälta chokladen. Låt extra choklad rinna av innan du vänder på den. Låt chokladen stelna.
Förvara i frysen eller i kylskåpet (dock endast upp till en vecka).

17.05.2015 20:56

Efter några hektiskta dagar, fick jag äntligen möjlighet att få baka lite. Fick fira den norska national dagen med en typiskt svenskt rabarber och jordgubbstårta. Väldigt gott, men inte alls så bra för figuren....kändes som jag la på ett kilo av att bara nosa på den lite. Men, åt andra sidan är ju mitt motto "livet är för kort för att strunta i dessert"...så, jag tog en extra stor bit till slut. Ha det gott och sov så sött!

Botten:

50 gram smör
1 ägg+ 3 äggulor
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
400 gram rabarber och några jordgubbar i små bitar
1/2 dl socker

Marängtäcket:

3 äggvitor
1 1/2 dl socker

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa 1 ägg och 3 äggulor pösigt med 2dl socker. I en separat skål, blanda mjöl och bakpulver noga. Vänd ner det i äggvispet växelvis med det smälta smöret. Rensa rabarbern och sker den i ca 1 cm breda bitar. Häll smeten i en smord och bröad, rund springform på ca 20-23cm i diameter. Fördela rabarberbitarna över kaksmeten och tryck ner de lätt i smeten. Lägg över jordgubbarna. Strö över 1/2 dl socker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader C. Under tiden, gör marängen genom att vispa äggvitorna till en fast skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du får en seg och glansig maräng. När kakan har gräddat färdigt, ta ut den ur ugnen, bred på marängen lite toppigt och grädda i ytterligare 20 minuter, så att marängen får en fin färg. Låt kakan svalna i formen innan du lägger över den på fat. Servera ljummen, garnera med färska jordgubbar. Vaniljkräm är gott till!

09.05.2015 20:16

Snubblade över ett recept på pestobröd som jag bara var tvungen att testa. Pesto och parmesan...inte alls dumt, och som vanligt godast som nybakad.
Recept kommer från Ida Gran-Jansen, en norsk tjej som driver bloggen cakeplease.no

Recept för 2 bröd
600 gram mjöl
2,5 tsk torrjäst
2,5 dl ljummet vatten
2 ägg
2 tsk salt
1 dl rapsolja
50 gram socker
pesto
parmesan
Gör så här: Blanda 150 gram av mjölet tillsammans med jästen och vattnet. Täck med plastfolie och låt vila i 45 minuter. Efter det, tillsätt ägg, salt, olja och socker. Blanda väl med hjälp av köksmaskin. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt blanda i ca 10 minuter på låg hastighet. Smörj en bunke med lite olja och lägg över degen i den tills den jäser till dubbel storlek, i ca 1 timme. Häll degen på ett mjölad bord och dela den i två. Kavla ut två rektanglar på ca 25x35 cm. Smörj pesto på ytan och strö över riven parmesan. Rulla varje rektangel till en lång rulle (som en rulltårta), klä den i bakplåtspapper och ställ i frysen för 20 minuter. Detta gör att det kommer att bli lättare att skära de på mitten i nästa steg. Efter tiden i frysen, ta ut rullarna och dela de på mitten på längden. Nu kan du fläta dessa lite lätt. Kom ihåg att ha den delen där du ser alla lager uppåt. Skär bort änderna för en finare finish. Klä två bakformar på 26x12cm med bakplåtspapper och lägg över det flätade brödet. Täck formarna med plastfolie och låt jäsa en sista gång i ca 45 minuter. Pensla med ägg och grädda i ugnen i 25-30 minuter på 190 grader C.

04.05.2015 08:32

Hade kalas för närmast sörjande i helgen och bjöd på en fantastiskt god Snickers cheesecake. Den kan jag varmt rekommendera....lätt att göra, förbereds dagen innan servering....vilket ger dig mer tid att ägna åt annat roligare inför gästernas ankomst (gör dock inte som mig och börja rensa ogräs i trädgården ett par timmar innan, bara för att jag hade lite tid över......smutsen gick inte bort helt och jag fick gömma mina fingrar under hela middagen sen.....) Hur som, en god efterrätt som kan göras även utan nötter för de som är allergiska. Det gjorde jag i alla fall: den fyrkantiga är så som receptet nedan beskriver, den runda däremot är utan Snickers choklad och nötter. Minst lika god.

Och tack snälla alla vänner och familj som gratulerat och uppvaktad mig i helgen. Många kramar.

Botten:
200 gram digestivkex
100 gram smör
1/2 dl socker
1 1/2 msk kakao
1/2 tsk salt
Gör så här: Kör kexet i en matberedare till smolor. Smält smöret och blanda allt samman. Tryck ner massan i bottnen av en form på 23 cm (rund eller fyrkantig). Jag brukar inte fodra formen med höga kanter eftersom jag vill gärna se alla lager i tårtan när den är färdig. Grädda bottnen på 180 grader C i 7 minuter och låt svalna efteråt.
Cheesecake fyllning:
600 gram färskost
2 dl socker
2 msk mjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 dl grädde
2 äggulor
2 ägg
ca 120 gram Snickers
1/2 dl jordnötter
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Vispa färskost, socker, vaniljsocker och mjöl tills den känns lätt fluffig. Vispa i grädden. Blanda försiktigt i äggulorna och sedan ett ägg i taget. Använd gärna slickepott till detta. Lägg snickersbitar i botten av kakan, strö över jordnötter och häll på fyllningen. Grädda i 10 minuter på 200 grader och sänk sedan värmen till 105 grader utan att öppna ugnsluckan. Fortsätt grädda i 35 minuter till. Stäng av ugnen och låt chessecaken svalna i ugnen i 30 minuter innan du öppnar luckan, då minskar det risken för att den spricker. Ta ut, låt svalna och förvara i kylen till dagen efter. Frostingen lägger man på serverings dagen.
Frosting:
300 gram färskost
2 msk kakao
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl grädde
Gör så här: Vispa alla ingredienser förutom grädden, tills det känns lätt och flofigt. Vispa sedan i lite i taget av grädden tills du har en slät frosting. Spritsa ut frostingen på chessecaken och dekorera enligt smak och tycke.

01.05.2015 19:48

Hipp hipp hurray för mig idag. 43 år på papper.....men jag är ganska säker på att nån har vänt på siffrorna av misstag...för 34 är mer vad jag känner mig som. Det blev i alla fall en lugn dag idag...lugnen förre stormen som man säger, då alla gäster kommer imorgon. Bakade några kakor idag av min favorit choklad från Lindl Lindor, som har en limited edition på en ny sort med jordgubbssmak. Till och med jag som inte gillar så mycket torra små kakor, tyckte att dessa var väldigt goda. Vet dock inte om de överlever till imorgon. Ha en fin kväll alla och många kramar ifrån mig!

Recept för 24 st. 

1 påse med Lindt Lindor strawberry cream choklad kulor (12st)
100 gram rumsvarmt smör
1 dl rörsocker
1,5 dl socker
2 ägg
1 msk sirap
6 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 limefrukt (både skal och saft)
Gör så här: Rör ihop smör, båda sorter socker och lime saft och skal. Blanda i äggen och sirapen. Rör tills det blandats ordentligt. Blanda mjöl, bikarbonat och salt och rör ner det i smörblandningen. Arbeta till en smidig deg som är lite kladdig.
Dela degen i 24 delar och rulla varje del till en boll. Platta ut degbollarna, lägg en halv kula choklad i varje, vik runt degen och rulla ihop till en boll igen. Rulla bollarna i strösocker och lägg på två plåtar med bakplåtspapper.  Grädda i ca 6-8 minuter på 200 grader C. Kakorna är klara när de spruckit upp lite.

26.04.2015 18:57

Svärmor har en hel del skatter gömda i sina skåp. Sist vi var och hälsade på, kom vi att prata om bröd och fick bläddra i en gammal norskt kokbok för lite inspiration. Där fick jag se ett helt runt, avlångt bröd som såg ut som en salami, med spiral mönster på. Då berättade hon att det finns speciella former som man kan grädda dessa i för att få till de så perfekta.....och att hon dessutom hade en sån hemma, helt ny, oanvänd. Den bad jag såklart att få låna och kunde knappt vänta med att testa. Det är två avlånga former som man fyller med bröddeg, sätter ihop, tillsluter och gräddar i en halv timme. När man öppnar efteråt, har man denna underbara bröd med en knapprig skorpa och mjuk inuti. Jag bakade också en 5-flätad bröd av samma sats. Lite konstigt hur det är ibland: har inga problem med att fläta bröd, men mitt dotters hår går inte lika bra.

50 gram margarin
7 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
17 dl mjöl (ca 1 kg)
Gör så här: Värm margarin och mjölk till fingervarmt. Smula och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt socker, salt och mestadelen av all mjöl. Knåda ihop till en smidig deg. Du vet när du har i tillräkligt med mjöl när degen börjar släppa ifrån kanterna på bunken lite. Täck över degen med en bakduk och låt det vila till dubbel storlek. Lägg degen på mjölad bord och forma enligt önskemål. Degen är beräknad på 3 former á 1,5 liter. Jag gjorde en spiral bröd på 1,5 liter och resten gick till den 5-flätade sorten. Gräddas i nedre delen av ugnen på 225 grader C, i ca 30 minuter.

25.04.2015 18:37

Igår fick jag veta att jag inte valdes till en av de 12 deltagarna i Hela Sverige bakar, vilket känns helt ok måste jag säga. Jag kom så långt som till sista 48 kandidaterna och är rätt så stolt över mig. Hoppas jag inte gjort alla som hejat på mig alltför besvikna bara. Det har varit en hel del intervjuer, bakning och väntetid imellan alla turer, men kul och en fantastiskt upplevelse. Kommer att titta med helt andra ögon och beundran på programet som sänds sen i höst, för lätt är det definitivt inte kan jag säga....och vem vet, man kanske känner igen någon av deltagarna då. Jag  åt andra sidan, kommer att fortsätta baka här.....NÄR jag vill...och VAD jag vill.

Så......vi öppnar med en kladdkaka tårta, fylld med vaniljkräm och toppad med chokladganache och nötter. En riktig kaloribomb men vem brys sig.....att banta har aldrig varit min starka sida och tänker definitivt inte börja nu.  En liten tårta på bara 18 cm men väldigt mäktig, och räcker gott till minst 15 personer. Smaskens!!!!

Bottnar:
150 gram smör
100 gram mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1 1/2 dl socker
1 nypa salt
1 1/3 dl mjöl
Gör så här: Smällt smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt hackad choklad och kakao. Rör om tills chokladen har smällt. Låt blandningen svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slär smet och häll över i en form på 18cm som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter på 175 grader C. Låt kallna helt i formen, innan du delar den i två för att fylla med vaniljkräm.

Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
80 gram maizenastärkelse
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över det varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. Fyll tårtan med vaniljkräm mellan bottnarna och ovanför, när den har svalnat lite.

Chokladganache:
100 gram mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
Gör så här: Smällt chokladen över vattenbad eller i micron och blanda med vispgrädde. Rör ihop till en slät smet och toppa tårtan med det. Garnera med hackade nötter och hyvlad choklad.

21.04.2015 22:13

Recept på en riktig god och tjock vaniljkräm har jag strävat efter ganska länge. Har provat många satser med varierande resultat och alltid undrat, vad gör jag för fel? Idag hör ni, har jag hittat boven i mitt misslyckandet, och Ni kommer att skratta gott och högt av att höra varför. Jag har slösat bort ett x-antal ägg och ingredienser och slitit av mig håret bara för att inse att jag har använt Maizena redning (den till såser) istället för Maizenastärkelse......Förstår Ni vad jag kände mig bakom flötet då? Det går att koka krämen på redning också, men jag fick den aldrig så tjock och len som jag ville ha den.  Kan säga att jag ville bara stoppa ner huvudet i sanden och gömma sig när jag insåg mitt misstag av att anväda fel sort. Men, men...gjort är gjort...läxan lärd....så, det är bara att skaka av sig skammen och baka vidare. Undrar vad mer jag har fått om bakfoten!...

2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över det varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. Lycka till!

19.04.2015 21:06

Skulle göra en klassiskt rulltårta...men gud så tråkigt. Var bara tvungen att pimpa den lite och skapade en giraffmönstrad utseende på den. Har haft det i tankarna länge och nu fick jag äntligen testa. Första försöket blev inte väldigt snygg, men jag lärde mig av mina misstag, provade igen och.....voila. Receptet och tillvägagångsättet skiljer sig lite från den klassiska, svenska varianten....men jag föredrar det. Kommer dock inte undan och skall nog göra en vanlig också snart.

5 ägg
75 ml rapsolja
75 ml vatten
105 gram socker
105 gram mjöl
1,5 tsk kakao
Gör så här: Separera äggvitor från äggulor. Vispa äggulor med olja, vatten och hälften av sockret i en bunke. Sila mjölet över äggblandningen och fortsätt vispa tills det att du har en smidig smet. Vispa äggvitorna till hård skum tillsammans med resterande sockret. Tillsätt det i 3 omgångar i äggule smeten och blanda in det försiktigt med en slickepott. Nu över till det roliga: Lägg några matskedar med smet i en spritspåse och rita giraffmöstret på ett bakplåtspapper som ligger på en ugnsplåt. Slå med plåten i bordet ett par gånger så att alla luftbubblor i smeten försvinner och grädda i förvärmd ugn i 1 minut (absolut inte längre) på 180 grader C. Den skall bara få en liten hinna på sig så att den inte blandas ihop med det bruna smeten som kommer att hällas över efteråt. Under tiden siktar du kakao över resterande smet och blandar väl med en slickepott. Häll över den nu bruna smeten över giraffmönstret som har greddats i 1 minut och återigen slå med plåten i bordet ett par gånger så att luftbubblor försvinner. Grädda det hela nu för ca 10 minuter, fortfarande på 180 grader. Ta ut kakan och vänd över på en ren bakplåtspapper. Dra bort det gamla pappret som varit med i ugnen och låt kallna. Vänd kakan ännu en gång för att få mönstret neråt och fyll det enligt tycke och smak. Jag valde följande:

Fyllning:
75 gram smör
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 dl vaniljkräm (hade kvar från när jag bakade vaniljhjärtan)
Gör så här: Rör smör och florsocker poröst. Klicka i vaniljkräm lite i taget och blanda väl. Bred över kakan och rulla ihop.

19.04.2015 20:24

Både goda och väldigt skrämmande nyheter här när jag fick veta att jag gick vidare till slutcastingen inför "Hela Sverige bakar". Nu är vi bara några få kvar av ett ganska stor antal sökande och inom ca en vecka kommer de 12 deltagarna att väljas ut till programet. En ganska tuff slutcasting, men delade det med några fantastiskt fina tjejer och kunde ha lite roligt också bland alla nervpirrande steg. Hela den här erfarenheten så långt har fått mig att inse hur mycket jag egentligen har lärt mig på det här året som jag bloggat, som jag testat alla möjliga recept....samtidigt som jag också inser hur mycket jag har kvar. Jag får panik av tanken på hur mycket jag inte har en susning om. Tur att man är såpass envis som man är och inte ger upp.........Med  detta blivit sagt, kommer jag nu att testa baka en del lite mer klassiska recept som jag inte varit så intresserad av tidigare....och vaniljhjärtan är först ut på listan nu när jag fick låna fina formar från min kollega Monica. Ha en fin söndags kväll alla!

Recept för 16st.

Deg:
4 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
225 gram smör
Vaniljkräm fyllning:
1 ägg
1 msk socker
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Deg: Smörj hjärtformar av metall väll. Blanda samman mjöl, potatismjöl, socker och smör till en smidig deg. Svep in degen i plasfilm och låt den vila i ca 45 minuter i kylskåpet.
Fyllning: Blanda ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull. Låt sjuda under vispning  på svag värme tills krämen tjocknar. Låt kallna och smaksätt därefter med vaniljsocker.  
Sätt ugnen på 200 grader C. Kavla degen till en ganska tjock platta. Klä de smorda formarna med hälften av degen. Jag brukar lägga degen mellan 2 bitar med plastfolie och kavla så att det inte fastnar på varken bordet eller kaveln. Lägg en klick med kräm i varje form. Täck de med ett lock av deg, kläm till degen väl runt kanterna. Grägga kakorna på galler i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter (de skall inte bli bruna...bara lätt börja bli lite gyllene) Själp försiktigt upp kakorna på ett plant yta medan de ännu är varma (dock inte direkt när du tagit ut de från ugnen) Sikta över lite florsocker strax före servering.

Objekt: 201 - 210 av 359
<< 19 | 20 | 21 | 22 | 23 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!