Blogg

12.04.2015 21:52

Vad vore helg utan pizza?....ingen riktig helg. Fick göra en inbakad bröd denna gång...en Tortano, italienskt bröd, fylld med mozzarellaost, italienskt salami och tapenade. Riktigt gott och som vanligt uppskattad. Alla sorters pizza är uppskattade hemma hos oss, speciellt nu, när vi för andra helgen på rad firat Påsk. Den rumänska Påsken inträffade nu (bara en vecka efter den svenska) och är ganska mätt på lamm och ägg och återigen citronpaj... Blev dock lite nyfiken till varför vi i olika länder har olika datum på när man firar Påsk och fick veta att det är skillnad mellan länder i västvärlden och östvärlden. Påsk firas alltid första söndagen, efter första fullmånen, efter vårjämningsdagen.....som tydligen inträffar tidigare i västvärlden. Ibland hela 5 veckor tidigare..... och jag som alltid trott att man firade Jesus återuppståndelse, som borde ha samma datum överallt, men icke det, inte.

Deg:
25 gram jäst
3 dl ljummen vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
6 dl mjöl
Fyllning:
mozzarella ost
salami
tapenade
tomatsås (ketchup+chillisås+basilika+vitlökspulver) - detta är valfritt, Tortano bröd brukar man göra utan tomatsås, men jag vill gärna ha det i alla fall.

Gör så här: Smula jäst i en skål och blanda ner det ljumma vattnet, olivolja, salt och honung. Vispa ner mjölet lite i taget och knåda det till en smidig deg. Täck det med en kökshandduk och låt vila i en halv timme. Tryck ut degen till en ca 1cm tjock rektangel. Använd inte kaveln, annars trycker du ut all luft ur degen. Lägg på tomatsås och strö på fyllningen. Pensla kanterna med lite vatten och rulla ihop och forma brödet till en cirkel. Lägg drt på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt vila under handduk i ytterligare halv timme. Förvärm ugnen till 250 grader C. Ställ in brödet och dra ner värmen till 200 grader C. Stek i ca 25 minuter.

05.04.2015 20:27

Nu hör ni, har jag testat göra syrliga mjuka godis remmar för första gången. Det är faktiskt inte alls svårt att göra även om det tar lite tid att torka mellan olika moment. Det förutsätter dock att du gillar syrliga godis....och att du har en plan yta att torka dessa på. Jag fick lära mig det hårda vägen att golvet i mitt kök lutar vääääääldigt mycket. Jag hällde ut smeten (som är ganska flyttande) på bakplåtspapper när den var färdigt....och allt började bara dra söderut. Fick lite panik där och fick ställa böker under bordsbenen för att få det rakt...............så nu måste jag skriva flytspackla köksgolvet på min "att göra listan" i sommar. Men, men.......det blev remmar till slut, och första satsen fick ha citronsmak. Recept är hämtad från "baka med FRIDA" ..super duktig tjej som dessutom också är från Örebro om jag inte har helt fel. Den fina etiketten på glasburken har min kollega Monica Sundell skräddargjort åt mig. Toppenfin!

Första sats med citronsmak:

10 st Gelatinblad
1 dl Lemon curd
2.5 Citroner, rivet skal
2.5 msk Citronsaft
1.5 dl Strösocker
0.5 dl Sirap, vit
1.5 dl Vatten
0.5 tsk Citronsyra
ett par droppar Gul Karamellfärg
Garnering:
Strösocker
Citronsyra
Gör så här: Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Klä en plåt med bakplåtspapper som du penslar med matolja. Koka upp de övriga ingredienserna i en kastrull. Låt stormkoka i 5-6 minuter, till smeten har blivit lite tjockare. Tag bort från värmen och tillsätt gelatinet. Rör om ordentligt tills gelatinet smält. Häll ut smeten på bakplåtspappret, se till så att plåten står på ett plant underlag. Bred ut smeten så att den täcker hela bakplåtspappret.
Låt stå och torka i rumstemperatur över natten.
Pensla en vass kniv med olja och skär upp 2 cm breda remmar. Doppa dem i strösocker som du blandat med citronsyra. Lägg remmarna på ett bakplåtspapper, rulla ej ihop dem. Låt vila minst över natten igen innan du rullar ihop dem! Förvara i kylskåpet efter det.

Andra sats med limesmak:

10 st Gelatinblad
1 1/4 dl Lime curd
rivet skal av 4 lime
1 dl Limesaft, färskpressad
1.5 dl Strösocker
0.5 dl Sirap, vit
1.5 dl Vatten
1 tsk Citronsyra
ett par droppar Grön Karamellfärg
Garnering:
Strösocker
Citronsyra
Gör så här: Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Klä en plåt med bakplåtspapper som du penslar med matolja. Koka upp de övriga ingredienserna i en kastrull. Låt stormkoka i 5-6 minuter, till smeten har blivit lite tjockare. Tag bort från värmen och tillsätt gelatinet. Rör om ordentligt tills gelatinet smält. Häll ut smeten på bakplåtspappret, se till så att plåten står på ett plant underlag. Bred ut smeten så att den täcker hela bakplåtspappret.
Låt stå och torka i rumstemperatur över natten.
Pensla en vass kniv med olja och skär upp 2 cm breda remmar. Doppa dem i strösocker som du blandat med citronsyra. Lägg remmarna på ett bakplåtspapper, rulla ej ihop dem. Låt vila minst över natten igen innan du rullar ihop dem!

05.04.2015 20:24

Ingen riktigt Påsk utan en citronpaj tycker jag. Efter en riktigt Påskmiddag, med marinerad lammstek, hasselsbackspotatis, rödvinsås och mycket annat gott.....var det bara perfekt att avsluta med citronpaj, för att det spelar ingen roll hur mätt man är....det finns alltid plats för en bit paj. I år har jag för första gången frångått mitt vanliga recept som jag använt i åratal och provat något nytt. Lika gott!

Pajskalet:
150 gram osaltat smör
1/4 tsk salt
100 gram florsocker
1 stort ägg
250g mjöl
1 tsk vanilj eller vaniljextrakt

Gör så här: Ha alla ingredienser i en bunke och smula ihop allt med fingrarna. Blanda ihop till en deg utan att överarbeta degen. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp i minst en timme. Ta ut det efteråt och kavla till ett tunt lager. Jag brukar kavla med bakplåtspapper både under och över degen, annars fastnar den på kaveln eller bordet. Tryck ut degen i en pajform på 20 cm och nagga med en gaffel. Lägg på ett bakplåtspapper och häll över några torkade ärtor för att hindra pajskalet att resa sig under gräddning. Jag hade inga sådana och fick använda mig av små stenar och glaskulor vilket fungerade lika bra. Grädda på 190 grader C i 20 minuter. Ta bort bakplåtspappret med stenarna och grädda yterliggare 10 minuter. Låt skalet kallna helt innan du fyller den med vaniljkrämen.

Citron fyllning (för en 20cm pajform)
fint rivet skal av 2 citroner
130ml saft från ca 3-4 citroner
150 gram socker
 4 ägg
 2 gelatinblad
 150 gram smör

Gör så här: Häll socker, citronskal,citronsaft och ägg i en kastrull. Värm upp på låg värme under konstant omrörning. Lägg gelatinbladen i kall vatten i några minuter. Kläm ur vattnet och lägg de i det varma citronblandningen som börjar tjockna lite lätt. Rör i tills gelatinbladen har smällt och häll allt över i en bunke tillhörande en köksmaskin. Låt svalna i ett par minuter innan du tillsätter smöret. Vispa i några minuter. Häll över det i pajskalet. Låt kallna helt så att den stelnar innan du spritsar över marängen. 

Swiss maräng:
6 äggvitor
5 dl socker
1 msk vaniljextrakt

Gör så här: Ha alla ingredienser i en bunke. Ställ den ovanför en kastrull med småkokande vatten. Vispa för hand i ca 4 minuter eller tills det att sockret har löst upp. Häll över smeten till en bunke tillhörande en köksmaskin och vispa i ca 7 minuter tills du får en väldigt fast, fin maräng. Spritsa den över citron fyllningen och ställ kall.

03.04.2015 10:21

Påskledig nu, och det verkar som jag gör allt annat förutom "påskiga" saker. Jag har inte ens börjat tänka på vad som skall serveras som efterrätt till Påsk middagen. Maten har jag klar, men resten får jag nog börja sätta fart och planera lite. Det jag däremot har pysslat med istället, är en Rockabilly tårta som levererades nu på morgonen till en kollega till mig. Hon skulle överraska sin dotter på 30-års dagen...och Rockabilly entusiast som dottern är, var inte temat svår att välja. Bilen på toppen har tydligen varit en bil hon älskat väldigt mycket och är printat på ätbart papper, precis som bilderna på Rockabilly tjejerna runt tårtan. Resten av dekorationerna är gjorda i sockerpasta. Själv kan jag inte så mycket om Rockabilly världen, men hoppas verkligen ha fångat en liten del av dess charm i tårtan. Grattis Martina!

Tårtan är gräddad i två formar på bara 18 cm i diameter, men eftersom den är såpass hög, räcker den till minst 15 personer.

Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
12 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
4 tsk bakpulver  
röd pastafärg

Frosting:
300 gram rumsvarmt smör
5 dl florsocker
600 gram Philadelphiaost
75gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
3 msk sirap

Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 18 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp de 12 äggen i ett större kanna. Ta ett lika stor kanna och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan kanna till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål.

31.03.2015 17:11

Tänk att det skall vara så svårt att hitta den perfekta receptet för vaniljkräm. Jag har provat olika varianter under ett längre period och även om de är alla goda på sitt sätt, har jag fortfarande inte lyckats hitta den som jag kan anse som perfekt. Men, men.....det finns fortfarande många sorter kvar att prova och envis som man är, tänker jag inte ge upp än. Dagens bakverk är en formbakelse gjort på ett skal som prisbelönades 1984. Receptet är från Ica's "Sju sorters kakor" och heter Margits goda hjärtan. Den fylde jag med en vaniljkräm gjord på grädde...och toppade med färska jordgubbar.

Recept för 9 st kanska stora hjärtan

Skal:
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
1 dl maizenamjöl
200 gram smör
2 msk sirap
Gör så här: Blanda samman de torra ingredienserna. Hacka smöret och tillsätt sirapen. Arbet hastigt ihop degen. Tryck ut degen ganska tunt i hjärtformade, välsmorda formar av metall eller silikon. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter på 175 grader C. Låt formarna svalna lite och knacka sedan försiktigt ur kakorna. Fyll sedan dessa med vaniljkräm och toppa med jordgubbar.

Vaniljkräm:
1 1/2 dl grädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
vaniljfrön
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull.Sjud under omrörning tills krämen är tjock. Kyl den och smaksätt med vaniljsocker och vaniljfrön.

28.03.2015 13:32

Igår blev det ingenting bakad här i huset, då jag och Sarah var på disco kalas och ingen bröd på lördagar blir det heller från och med nu, då Marcus börjar träna innebandy, men nu fick jag en liten stund i köket och provade en egen variant av våra klassiska kanel bullar. Jag fick se en bild på nätet på en engelskt sida där de hade gjort nåt liknande och tyckte de såg lite roliga ut. Säkert inget unikt, men kul med variation i alla fall. Du kan använda din favorit bullrecept till detta, eller prova min här nedan. Trevlig helg på Er!

Recept for 20st stänger
Deg:
1 dl mjölk
50 gram jäst
50 gram smör
ca 6 dl mjöl
6 msk socker
1/2 tsk salt
2 ägg
Fyllning:
1 dl farinsocker
2 msk kanel
100 gram rumsvarmt smör
Topping:
2 dl florsocker
1/2 tsk vanilj extrakt
6 msk vispgrädde

Gör så här: Börja med degen. Smula jäst i en skål. Smällt smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm upp till 37grader C och häll över jästen. Blanda väl. Tillsätt de övriga ingredienserna till degen och knåda ihop till en smidig deg. Jag började med endast 4 dl mjöl och sen kände mig fram till rätt konsistens på degen genom att tillsätta lite mer mjöl allt eftersom (totalt blev det 6 dl). Degen skall precis släppa ifrån bunkens kanter. Täck med en bakduk och låt vila i nån kvart mean du gör fyllningen. Rör ihop farinsocker, kanel och smör till fyllningen, precis som man gör till vanliga bullar, och ställ åt sidan. När degen har jäst färdigt, dela den i två lika delar. Kavla varje del till en rektangel på ca 20x30cm. Smörj på ett lager med fyllning. Skär långa remsor med en vass kniv (jag tog pizzaskäraren) och vrid som jag gjort på bilden ovan. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader C i ca 10-15minuter. Du får ut 2 plåtar med 10st på varje. Låt svalna lite och gör under tiden toppingen genom att blanda ihop de tre ingredienserna. Lägg i en ren liten påse och klipp bort ena hörnen så du kan ringla lite topping på varje kanelstång. Dessa är som bäst nygräddade, en går såklart att frysa in också. Lycka till!

24.03.2015 19:00

Idag fyllde min kollega Annika år och vi överraskade henne med en liten tårta gjord på vaniljbottnar och fylld med en frosting på Philadelphia ost och rörsocker sirap. Inspiration och recept på frostingen, hittade jag hos en tjej som är bara grym på tårtor....Sockerrus. Bilderna blev lite av en katastrof, men så här fick det bli den här gången. Hoppas den smakade bra i alla fall, även om jag själv inte är så förtjust i tårtor. Grattis Annika!...och många kramar.

Tårtan är gräddad i två formar på bara 15 cm i diameter, men eftersom den är såpass hög, räcker den till minst 10 personer.

Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
6 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2 tsk bakpulver  
röd pastafärg

Frosting:
200 gram rumsvarmt smör
3,5 dl florsocker
400 gram Philadelphiaost
50 gram gräddfil
1 tsk vaniljessens
2 msk sirap

Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 15 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp de 6 äggen i ett glas. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål. Äpplet på toppen av tårtan är doppad i knäck gjord av 1dl socker, 0,7 dl sirap, 3 msk varmt vatten och lite röd pastafärg som tillsammans kokas ihop till 155 grader C.

21.03.2015 19:33

Idag är det ingen bra dag. En infektion i en tand har gett mig ganska mycket huvudbry de senaste dagarna och besöket hos tandläkaren slutade med antibiotika i 10 dagar innan man kan göra något åt eländet. Och vad gör man när man har ont och tycker lite synd om sig själv?....Jooo, då är det som vanligt choklad som hjälper. Inte för att jag kan äta så mycket av det, men det kändes i alla fall lite skönt att få känna lukten av det just nu. Min kollega Åsa hade med sig till jobbet denna underbara kladdkakan som jag bara var tvungen att fråga efter recept på..... och testa själv. Kan varmt rekommenderas. Ha en fin lördagskväll alla. För mig blir det sängen nu, även om klockan är knappt 20,00.

100 gram smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl mjöl
100 gram mini marshmallows
kokosflingor

Gör så här: Smörj en form på 24cm i diameter, med smör och ströa den med kokosflingor. Smält smöret i en kastrull och blanda ner alla andra övriga ingredienser. Blanda väl och häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter på 150 grader C. Ta ut kakan och låt den svalna. Den känns lite flyttande när du tar ut den, men den kommer att stelna sen när den har svalnat. Strö över florsocker och servera tillsammans med lite vispad grädde.

15.03.2015 17:36

I många länder har kringlan blivit symbolen för ett bageri. Enligt wikipedia ska en klassisk kringla föreställer korslagda armar. Det var vanligt att man bad på det viset under medeltiden. Det berättas om att det var en italiensk munk som skapade bakverket på 600-talet, att kringlorna symboliserade hans elever under bönestunden och att eleverna fick kringlorna som belöning. Tyskland är en av länderna som har en lång tradition av dessa bakverk som ofta serveras som snacks till ett glas öl. Mina barn älskade de, även om de fick ett glas mjölk till istället....Ha det gott alla!

Recept för 16st kringlor

25 gram jäst
3 1/2 dl ljummet vatten
2 tsk farin socker
1 msk smällt margarin
1 tsk salt
4 dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl
Till kokning:
2 1/2 liter vatten
4 msk bikarbonat
2 msk salt
Till pensling:
3 msk smällt smör
2 msk flingsalt
vallmofrön

Gör så här: Smula jästen i en bunke och lös det i lite ljummet vatten. Tillsätt resten av vattnet, salt, farinsocker, smällt margarin, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta degen väl tills den nät och jämt släpper bunkes kanter. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen på mjölad bord och dela i 16 lika stora bitar. Rulla till smala längder på 30-40 cm. Snurra längderna några varv och fest ihop till kringlor. Koka upp vatten, bikarbonat och salt i en kastrull under omrörning. Lägg i två kringlor i taget och låt koka i ca 15-20 sekunder ( de ska flyta upp). Ta upp med hålslev och låt rinna av väl på en kökshandduk. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa i 15 minuter till. Pensla kringlorna med det smälta smöret, strö över flingsalt eller frön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader C.

15.03.2015 17:35

Idag bakade jag focaccia bröd på ett recept från Leila Lindholm. Ett italienskt bröd som är supergott och enkelt att göra..och som dessutom går att fylla med väldigt mycket annat gott. Jag valde dock en enkel variant med bara flingsalt på till idag, men är väldigt sugen på att testa klicka lite tapenade till nästa gång. Mums!

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7–8 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Gör så här: Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Objekt: 211 - 220 av 359
<< 20 | 21 | 22 | 23 | 24 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!