Blogg
Grattis på 5-års dagen busfröken Sarah!

Vad tror ni oddsen är att en liten tjej kommer att välja just rosa/princess tema til sin 5-års kalas? Inte helt otippat, eller hur? Min dotter hade en väldigt lång listan på vad mamma skulle baka till kalaset och fantasin har aldrig florerat så mycket som när hon skulle berätta sina storslagna planer på vad tårtan skulle innehålla. Efter att ha tagit bort några önskemål som kanske inte var helt genomtänkta med ändå väldigt roliga, kom vi fram till att en våningstårta, jordgubbar, choklad, cupcakes och marsmallows skulle endå vara en bra mix. Självklart skulle allt gå i rosa toner och samtidigt var alla dagis killar bannlysta från kalaset. Som Ni förstår var detta lite extra roligt att göra och hennes glädje när hon såg att saker började ta form var bara helt underbart att se.
Princess cupcakes gjorde vi på en vanlig, enkel cupcake smet, rosa choklad frosting och det bästa av allt, hitade jag dessa fina princessor i Wiltons sortiment som gjorde alla små tjejer runt bordet drog en liten söt wow...... Väldigt fin dekoration som går jätte bra att återanvända.

Cupcakes:
5 dl vispgrädde
200 gram smör
3 dl socker
4 ägg (rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vanilj extrakt
Gör så här: Det är viktigt att smör och ägg är rumstempererade för att få bästa resultatet. Vispa det mjuka smöret med sockret till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa en bra stund tills du får en fin fluffy konsistens.Tillsätt mjöl och bakpulver som du har siktat 3 gången för bästa resultatet. Tillsätt även vispgrädde och vaniljextrakt och blanda väl med en slickepott. Fyll muffinsformar till mer än hälften och grädda i ca 25 minuter på 200 graders värme C. Låt svalna helt innan du spritsar på frostningen.
Frosting:
3 dl vispgrädde
300 gram vit choklad - jag använder alltid en finare choklad här, som den från Lindt, eller röd Candy Melts
1 msk vanilj extrakt
några droppar hushållsfärg
Gör så här: Värm upp vispgrädden i en kastrull, men var försiktig så att den inte kokar. Häll den varma grädden över chokladen och rör i tills du allt har smält och blandats fint tillsammans. Sätt in blandningen i kylskåpet i minst 6 timmar eller över natt. Plocka fram sen och vispa upp. Det går ganska fort att få en len och fin frostning. Övervispa inte. Spritsa cupcakesen med frostningen och dekorera enligt önskemål och smak.
Jag vet att doppade jordgubbar är inget nytt, spännande efterrätt, men jag vill endå tipsa om en annan typ av choklad som man kan använda. Wilton har något som heter Candy Melts, som är en smaksatt choklad som finns i flera olika roliga färger. Tidigare, har jag alltid tagit vanlig vit choklad och tillsatt hushållsfärg för att få lite andra färger, men vit choklad blir aldrig tillräkligt flyttande och bra att doppa saker i tycker jag....jag lyckas inte med det i alla fall. Där är Candy Melts däremot väldigt lätt att jobba med....... och smaken av jordgubbar blandat med vanilj smaksatt choklad är bara himmelskt gott. Svårt at sluta äta när man väl har börjat.
Dessa Candy Melts går att köpa i flera nätbutiker runt om i Sverige.

Smält 1 påse röd Candy Melts över vattenbad och doppa ca 1 liter med jordgubbar i den.
Låt dessa stå kallt tills strax innan servering. Bland det bästa jag vet.
Korv i bröd går alltid hem hos barn och dessa små inbakade prinskorvar till grisar är verkligen ingen undantag. Vi hade kalas för min 5-åriga dotter idag och ville inte bara bjuda på sötsaker.......Kom bara ihåg att be gästerna att plocka bort pepparkornen som används som ögon. Jag glömde det nämligen idag....:) ....Recept och inspiration till dessa hittade jag återigen I Norge, hos en tjej som kallas för Bollefrua. Väldigt kul!

Receptet är för 18st små söta grisar.
700 gram vetemjöl (ca 10 dl)
50 gram torr jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
50 gram smör
3 dl mjölk
2 rumstempererade ägg
18 st prinskorvar
ägg till penslingen
Gör så här: Börja med att smälta smöret. Ha i mjölken och låt det värmas upp till 37 grader C. I en separat skål, blanda vetemjöl, jäst, salt och socker. Tillsätt mjölkblandningen och äggen. Knåda för hand eller i matberedaren. Känn dig fram om det behövs mer mjöl eller inte, konsistensens skall vara som till vanlig bulldeg. Låt degen jäsa under bakduk i en halv timme. Kavla ut små täcken och bädda in små korvarna i de. Skär ut små trianglar av deg och klistra på öron, en rund boll som du trycker in med två tandpetare (som är kvar under gräddningen) för att forma trynet, 2 pepparkorn som ögon och en liten knorr......Det är enklare än vad man tror. Lägg dessa på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk igen för en halv timme. Pensla på med ägg och grädda i 15-20 minuter på 180 grader C.
Hipp hipp hurra....idag är det min födelsedag. Jag älskar födelsedagar....och firar det mer än gärna.....det brukar ju innebära godsaker, god sällskap och ett och annat paket.......Till dagens kalas, bjöd jag på en väldigt uppskattad cappuccino glass tårta, gjord på en mandel botten, en len cappuccino glass fyllning och toppad daim kross. Ett norskt recept, av Manuela från Passionforbaking, som jag gjort om väldigt lite och som jag mer än gärna kommer att baka igen. Ha en underbar kväll på Er! Kram från mig.
Mandelbotten:
3 dl florsocker
3 dl mandelmjöl,
5 äggvitor
några droppar citron eller lime
Gör så här: Vispa ihop äggvitorna och tillsätt florsocker lite i taget och citron/lime droppar, på slutet. Vispa i några minuter tills du får en fast skum. Vänd ner mandelmjöl och rör ihop med en slickepott till en slet massa. Klä en rund springform med bakplåtspapper, både i bottnen och på sidorna och häll i smeten. Grädda i 160 grader C i ca 35 minuter. Låt kallna helt i springformen. Ta inte bort pappret, utan gör fyllningen och häll den över.
Daim fyllning:
5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
5 msk cappuccino
2 tsk vanilj essens
150 gram krossad Daim
extra krossad Daim för att garnera med
Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt cappuccino och den krossade Daimen. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i frysen för en halv timme innan du häller över den över bottnen. Ställ tårtan i frysen någon timme och sen strö över krossad Daim. Den måste hinna stelna lite innan du gör det, annars sjunker Daimen i fyllningen. Frys in den över natten eller längre. Serveras direkt ifrån frysen, behöver inte tinas något innan. Lycka till!
Idag har jag gjort den italienska desserten Tiramisu på ett mycket enkelt sätt. Tira mi sù betyder ungefär ’pigga upp mig’, vilket kommer av att rätten innehåller kaffe, som är uppiggande. En krämig dessert som kombinerar choklad, kaffe, savoiardi kex och mascarpone.
Ryktena säger att den goda desserten kom till på 60 talet i en restaurang vid namn ’Treviso’s Ristorante El Toula’ i just staden Treviso. Ett annat rykte säger att Tiramisu kan spåras ända bak till 1600-talet och att den togs fram av Sienas främsta konditor, som en gåva till Cosimo III dei
Medici, som var mycket svag för sötsaker. Hur som helst så går den att laga på väldigt många sätt, men här har jag valt att ta med en mycket enkel recept som inte alls tar mycket tid att laga. Trevlig helg på er alla!

Receptet är för 4 personer. Kan lagas i glas som jag gjort eller i en form på ca 15x20cm.
2 ägg
4 msk socker
2 msk valfritt likör (Amaretto är mest vanligt. Jag använder dock päron likör)
250 gram mascarpone ost
12 st savoiardikex
1,5 dl starkt kaffe (jag använder capuccinno)
2 msk kakao
Gör så här: Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan skål och tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och likör och rör ner försiktigt till en jämn blandning. Om du använder elvisp, ta på lägsta hastighet. Vispa äggvitorna till en fast skum och vänd försiktigt ner det i sockersmeten med en slikkepott. Rör till en jämn smet.
Häll kaffet i en vid, djup tallrik som är tillräklig stor för att få plats att doppa kexet i. Doppa kexet i kaffet. Tänk på att doppa bara en kort stund, 1-2 sekunder, bara på undersidan av kexet. Det skall inte bli genomblött, kexet suger snabbt åt sig vätskan. Lägg en första lager av doppade kex i bottnen av formen/glaset. Bred ut hälften av mascarpone krämen. På med ett lager till med doppade kex och avsluta med kräm igen. Låt stå i kylskåpet fram till serveringen, gärna över natten. Precis innan serveringen strös kakao över. Njut!
Vi avslutar denna gångs påsk teman med en enkel dessert som har en extra friskt smak av lime och hallon. Gott mot den söta marängvispen. Den går fort att göra och skall serveras på en gång. Servera gärna i lite mindre glas annars kan den upplevas lite för sött om det är för mycket av marängvispen. Receptet räcker till 4 mindre glas och kommer från Allt om mat.

4 ägg
1 lime frukt
2 dl hallon
4 msk + 4 msk socker
Gör så här: Fördela hallonen i 4 glas (lite mindre glas annars kan efterrätten upplevas lite för sött om det är för mycket av marängvispen). Separera äggulor från vitor. Vispa 2 äggvitor till vitt skum och tillsätt 4 msk socker, litet i taget, under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Vispa äggulorna med 4 msk socker till fluffig smet, för ca 5 minuter med elvisp. Skölj lime frukten noga och riv det yttersta skalen som du lägger åt sidan så länge. Pressa ut saften från limen och häll över det i äggblandningen. Fördela smeten över hallonet i de fyra glasen och spritsa på marängen. Strö över limeskal och servera. Denna efterrätt går tyvärr inte att göra så mycket i förväg, då den "smälter" gärna.
Blev påmind häromdagen om att jag inte har lagt ut recept på den citron paj som jag så många gånger har bjudit på. Därför passade jag på att göra den som efterrätt till Påsk middagen idag. Väldigt enkel recept, väldigt gott och mycket uppskattad. Köper du med dig en citron, så borde du ha alla andra ingredienser redan hemma.

Pajskal:
3 dl mjöl
125 gram smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 1/2 dl vatten
1 msk smör
3 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl skal och saft av en citron
Maräng:
3 äggvitor
6 msk socker
Gör så här: Börja med degen till pajskalen. Blanda mjöl och smör i en skål och jobba ihop det med handen tills allt har välblandat. Tillsätt vattnet och fortsätt knåda för hand. Ställ degen för att vila i kylskåpet i en timme. Tryck ut den i en ugnssäker form, nagga den med en gaffel och ställ den tillbaks i kylskåpet ytterligare 10 minuter. Förgrädda pajskalen i ugnen i 15 minuter på 225 grader. Låt svalna.
Fyllningen: Koka upp vatten och smör. I en separat skål, vispa ihop äggulor och socker för ca 5 minuter. Tillsätt mjöl, vispa någon mer minut. Tillsätt nu det kokande smörvattnet, saften och rivna skalet av en citron, under vispning. Häll tillbaks allt i kastrullen och ställ tillbaks på spisen, på svag värme tills den tjocknar. Rör i hela tiden. Kyl krämen i vattenbad. Rör i då och då.
Maräng: Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du har fått en fast, fin maräng.
Fyll pajskalen med krämen och ha marängen över det. Grädda pajen i ugnen för 15 minuter på 150 grader, tills marängen fått en fin färg på toppen.
Önskar Er alla en riktig Glad Påsk! Kram/ Christina

Jag gjorde en egen variant av mums-mums genom att ha dessa hjärtformade i stället för runda och även lägga till färg till skumdelen innuti. Receptet är desamma som den klassiska, bara lite annan utförande.

Botten:
ett packet med smörgåsrån, ca 35 stycken
Fyllning:
9 gelatinblad,
4 1/2 dl socker,
1 dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker,
1 äggvita,
1 1/2 dl vatten,
1 dl vatten till
några droppar karamellfärg
Glasyr:
400 gram mörk choklad,
2 msk rapsolja
Gör så här: Tryck ut hjärtformade smörgåsrån. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kall vatten i 5 minuter. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, äggvita och 1 1/2 dl vatten i en stor skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 dl vatten. Var noga så att de är riktigt smälta. Häll försiktigt ner gelatinet i smeten under vispning. Vispa med köksassistant i 30 minuter till en pösig och fast smet. För mig som hade bara en handmixer, tog 50 minuter på högsta farten. Tillsätt karamellfärgen och vispa någon mer minut. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut på bottnarna ända ut till kanten. Ställ i kylen eller frysen för att stelna. Gör i ordning glasyren genom att smälta chokladen över vattenbad. Rör i oljan och doppa mums-mumsen i chokladen. Strö eventuellt över kokos om du vill. Förvara i kylen eller frysen.