Blogg
Nu är det dags för glass nummer två, så som jag har lovat igår....och gillar du mint smak, då behöver du inte leta efter annan recept, för att den här är bara så fruktansvärt gott. Jag använde mig av Daim Mint, men har du inte det så fungerar det med vilken annan mintchoklad som helst. Den kanske ser likadant ut som cappuccino glassen som jag gjort tidigare, och det är i och för sig samma grundrecept, men tro mig....två helt olika smakupplevelser.

5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
2 tsk vanilj essens
ca 200 gram krossad Daim Mint (eller annan mintchoklad)
Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. Tillsätt vanilj essensen och fortsätt vispa lite till. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt den krossade Daimen. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i formar i frysen till dagen efter. Svårare än så är det inte. Lycka till!
Ibland ser man inte längre än vad näsan räcker.... är ett utryck som stämmer ganska bra in på mig just nu. Hela sommaren har jag letat efter det perfekta receptet på glass och har provat många olika sorter med mycket varierande resultat. Ett par stycken som har varit ok har jag lagt ut här på bloggen, men först nu, när sommaren drar mot sitt slut såklart, som jag äntligen har det jag har letat efter. Och det mest ironiska med det hela är att jag har faktiskt haft och använt det här receptet väldigt länge, som en del i en glasstårta. Snacka om att försöka uppfinna hjulet igen......
Jag har gjort två olika smaker, med samma basrecept som jag vill dela med mig av här. Först ut, cappuccino-daim smak....

5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
5 msk cappuccino
2 tsk vanilj essens
ca 200 gram krossad Daim
Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. Tillsätt vanilj essensen och fortsätt vispa lite till. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt cappuccino och den krossade Daimen. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i formar i frysen till dagen efter. Svårare än så är det inte. Lycka till!
Inne på sista semsterdagarna nu. Måndag börjar vi på jobb igen, men ingenting att klaga över. Vi har haft en fantastiskt fin sommar i år och det fina vädret verkar vilja hålla i sig ett tag till. Underbart. Det firar vi med en somrig jordgubbspaj. Ha det fint!

Skal:
125 gram margarin
1 nypa salt
1/2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
1 dl Kesella mager
Citronkräm: hämta recept här.
Fyllning: 1 1/2 liter jordgubbar
Glasyr: 1 1/2 dl stark jordgubbssaft, 1 msk maizena
Gör så här: Hacka ihop margarin, salt, socker och mjöl till en smulig massa i en bunke och tillsätt kesellan. Arbeta ihop till en deg, kavla ut med lite mjöl på mjölat bord och tryck ut den i en springform á ca 20-24 cm i diameter. Nagga med gaffel på några ställen. Grädda degen i mitten av ugnen i ca 25 minuter på 200 grader C. Låt svalna. Gör i ordning citronkrämen och bred ut den i pajskalet. Rensa jordgubbarna och toppa pajen med de. Koka upp jordgubbssaften, vispa ner maizenan och sjud i en halv minut. Dra kastrullen från plattan och låt svalna. Skeda glasyren över jordgubbarna och låt stelna. Ställ svalt till serveringen.
Idag lägger jag ut recept på en enkel citronkräm. Den är lite mildare och krämigare än lemoncurden och jag använder den ofta som fyllnad till pajer, tårtor eller bakelser. Lägger den i en separat inlägg för att själv hitta den lättare nästa gång jag behöver det. Trevlig helg på er alla!

1 1/2 dl mellangrädde
1 1/2 dl mjölk
3 äggulor
2 msk maizena eller potatismjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 citron (saft och rivet skal)
Gör så här: Blanda allt utom vaniljsocker och citron i en liten kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknar (den får inte koka). Dra kastrullen från plattan, låt svalna lite och smaksätt med vaniljsocker och citronsaft och finriven skal. Låt krämen kallna i kylskåp. Använd som fyllnad till pajer, tårtor eller bakelser.
Det händer ibland när jag bakar, att just när jag tror att jag har misslyckat med något, visar sig vara bland det godaste jag gjort på väldigt länge. Så är fallet med denna maräng tårtan. Jag ville knappt ställa fram och bjuda på den, eftersom jag fick för mig att den inte alls blev så som den borde......men tänk så fel jag hade. Marängen krossades lite när jag flyttade över den på fat...den blev inte helt perfekt utseendemässigt, men vem bryr sig? Smaken är helt makalöst. Prova gärna!

Marängbotten:
6 äggvitor
3 dl socker
1 dl florsocker
1 tsk ättika
Latmaskskrämen:
vaniljkräm gjord på 4dl kall mjölk och 2 påsar Marsan pulver
4 dl grädde
2 msk socker
hallon till garnering
Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum och tillsätt gradvis socker, florsocker och ättika. Vispa vidare tills du får en vit och hård skum. Jag använder mig av min Kitcken Aid till det. Klä en rund bakform med löstagbar kant med bakplåtspapper. Häll över marängen och grädda mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme på 140 grader C. Stäng av värmen på ugnen efter det att den har gräddat färdigt, men låt marängen vara kvar där med ugnsluckan lite på glänt om möjligt, tills det att den har svalnat. Krämen gör du i ordning genom att blanda vaniljpulvret med mjölken enligt det som står på förpackningen. Vispa grädden med sockret och blanda med vaniljkrämen. Bred över marängbottnen och toppa med hallon. Det gör ingenting om marängen går lite sönder i kanterna och på toppen. Krämen kommer att göra den mjuk ändå.
Varmt, varmt, varmt...... Kan inte minnas att vi har haft en sån varm och fin sommar i Sverige någon gång förr. Fantastikt fint. Bakandet blir dock lite lidande just nu, då jag inte riktigt känner för att spendera föööör mycket tid i köket. Men grillen är dock på var och varannan dag känns det som.....och jag bara älskar grillmat, även om tillbehöret där är det som jag älskar mest. Nedan recept lägger jag ut mest för mig själv eftersom jag ofta glömmer bort att göra det. Det är en libanesiskt inspirerad salad som jag tycker går väldigt bra ihop med grillmat, som går fort att göra och är fantastikt god.

tärnade tomater
massvis med bladpersilja
en vårlök
saften av en citron
olivolja
Gör så här: Hacka och blanda tomater, persilja och lök efter att ha sköljt de noga. Häll över saften av citronen och lite olivolja. Klart och fantastikt gott.
Vi är inne på säsongens sista jordgubbar och det tänker jag dra nytta av. Är inte så förtjust i att baka på frysta bär och därför utnyttiar jag säsongens bär så mycket jag bara kan. Denna tårta vann första pris i en tävlig som tidningen Buffé hade någon gång under 2012, och då kunde jag bara inte motstå att testa det. Låt oss säga att den tog slut innan gästerna som den var tilltänkt till kom. Gott, enkelt och ingen ugn behövs.

1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400gram)
150 gram smör
300 gram digestivekex
1 liter jordgubbar
2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Gör så här: Lägg burken med det kondenserade mjölken oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så det täcker burken och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt. Klä insidan av en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter, med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen och ställ in i kylen i en timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med hälften av daimekrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kola krämen. Bred daim grädden över. Ställ kallt fram till serveringen.
En favorit i repris idag. Fick besök häromdagen av min bästa vänninnas dotter, Andrea och vi bakade tillsammans caramel popcorn som jag tidigare gjort i form av klubbor. Nu valde vi att göra samma sats, fast som cupcakes. Kan varmt rekomenderas även om det kanske låter lite udda med caramelsås till det salta popcornet.

Popcorn: en skål
Karamell:
2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1dl socker
2 dl brun farin socker
2 tsk vaniljsocker
20 gram smör
70 gram flyttande glykos
Gör så här: Lägg alla ingredienser i en kastrull på spisen och koka på medelvärme tills nu når 120 grader C. Rör i då och då och fuska inte med graderna även om det tar lite tid. Det är viktigt för att få rätt konsistens på karamellen.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll över popcornen. Se till att det inte finns med några opoppade korn så slipper du ett besök hos tandläkaren senare. Häll över det varma karamellen och blanda snabbt in popcornen. Fyll några cupcakes papper med popcornmassan med en skedd och låt svalna. Förvara dessa i rumstemperatur.
Det har inte blivit så många nya inlägg här den sista veckan, men det innebär inte att det inte har bakats här i huset. Tvärtom skulle jag vilja säga...har nog slagit personlig rekord med att baka 14 tårtor på 4 kvällar. En del av de har varit till invigningen av den nya delen av Makeriet i Örebro, Magasinet. Så otroligt spännande att få se några av mina tårtor i deras disk för första gången. Väldigt, väldigt kul att få vara med om det, men jag tror inte jag har varit så nervös inför en uppgift förr, så som jag har varit denna gång. Tänk om jag skulle misslyckas med tårtorna, om ingen skulle tycka det var gott.......hemska tankar......Men de kom på plats i tid och hoppas verkligen att det också smakade.
Tack Makeriet för att jag fick vara med!

Det som bakades var:
Morotskaka: recept på detta finner du här.
Favorite cappuccino tårta: recept på detta finner du här.
Rabarberkaka med marängtäcke: recept på detta finner du här.
Mini meringue lemon cake: recept på detta finner du här.
Jordnöts tryfflar: recept på detta finner du här.
Skaldjur är något som jag fått smak för som vuxen.......Fanns inte så mycket av den varan där jag vuxit upp som barn, men så fort tillfällen gavs, var jag inte rädd att prova...och jag älskade det. Ostron och ercargot är jag fortfarande lite skeptiskt mot, men annars byter jag gärna ut en biff mot skaldjur. Borde bo någonstans på västkusten i Sverige, eller varför inte i Frankrike...där nästan alla restauranger serverar vitlöks marinerade musslor i vitvinsås.....sååååå gott.
Rulladen nedan är många som är lite ifrågasättande när de hör att jag tänker blanda skaldjur med grädde, men tro mig, smaken är det ingen som har klagat på. Det är en given rätt när jag bjuder på buffé.

Rullen:
1 1/2 dl vatten
1 dl kaffegrädde
50 gram margarin
1 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
Fyllning:
200 gram skalade räkor
200 gram kräftstjärtar
musslor eller surimi
3 dl vispgrädde
2 msk riven pepparrot
salt
dill
Gör så här: Koka upp vattnet, grädden och matfettet. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens botten. Låt det svalna något. Rör i äggen, ett i taget och rör en stun mellan varje ägg. Bred ut smeten i en smord långpanna ( 30x40cm ). Grädda i 200 grader C i ca 20 minuter. Den ska vara lätt och luftig. Stjälp upp den på smord bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden till fyllningen, till fast skum. Smaksätt med pepparot och lite salt. Bred ut den på rullen. Strö på skaldjuren och lite hackad dill. Rulla ihop och garnera enligt smak.