Blogg

04.07.2016 23:44

Det har gått en hel månad utan att jag bakat något, fram till nu. Lusten och inspirationen har varit helt borta efter en negativ kommentar på en tårta jag gjort tidigare. Det har påverkat mig mer än vad jag nånsin kunde ana. Men nu när finaste Andrea fyllde 13år, ville jag inte låta sån negativitet komma iväg för att fira en underbar tjej på sin dag. Att baka och dela en bit tårta tillsammans med familj och vänner, skall vara en glädjefylld stund... en anledning att fira något eller någon .... att samla ihop sina nära och kära, att känna gemenskap och lycka. Det är i alla fall vad som driver mig att baka vidare.

Grattis finaste Andrea på din dag!

Botten
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk hett vatten (rosa färg)
Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen, och rör ner vattnet. Färga enligt önskemål. Häll smeten i en springform som är 15 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 20 minuter (prova med en sticka för att se om en är genomstekt). När den har kallnat, ta ut bottnen, diska formen och klä den med en tjock plastfilm som är lite högre än själva formen. Detta gör jag för att få en slät och fin kant på tårtan.
Jordgubb- och Rabarber pannacotta 
2 gelatinblad
2 1/2 dl grädde
100 g rabarber
100 g jordgubbar
1 vaniljstång (kan bytas ut mot vaniljsocker)
1 dl strösocker
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp allt utom gelatinet. Ta ur vaniljstången och mixa blandningen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dom i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt. Sila pannacottan. Låt den stå ett tag så den börjar att sätta sig innan du häller den över botten. Annars så suger botten åt sig pannacottan.
Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
1 st gelatinblad
2 äggulor
2 msk Florsocker
2,5 dl Grädde
Gör så här: Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Smält Chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet. Vispa grädden ganska lös. Blanda äggblandningen och chokladen (skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden). Krama vattnet ur gelatinet och rör ut det i chokladen, sen häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats. Häll det över den avsvalnade pannacottan och ställ den i kylen.
Vit chokladmousse
4 Gelatinblad
1 1/4 + 7 dl Grädde
300 g Hackad Vit choklad
2/3 dl Socker
1 msk Vatten
4 st Äggulor
Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader.
Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden.
Flytta nu över tårtan från 15 cm formen till en form som är 18 cm. Häll den vita chokladmoussen över och runt om, knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns några luftfickor kvar. Ställ in tårtan i frysen nu. Den ska frysas minst 4 timmar. gärna över natten.
Glaze
10 g gelatinpulver
60 g kall vatten
150 g glykos
150 g socker
75 g kall vatten
150 g kondenserad mjölk
150 g vit choklad
Rosa färg
Metallic rosa färg
Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader.
Lägg allt utom den färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i ett fint nät sil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Färga till önskad rosa nyans och blanda sedan i några droppar med den metallic rosa utan att blanda. Häll den över den frysta tårtan och ställ kallt.

11.06.2016 12:45

Tjej tårtor är alltid lättare att baka tycker jag, eller rättare sagt lättare att dekorera. Allt blir så mycket bättre med lite rosa. Äkta blommor är också en favorit att använda, det går aldrig att slå ...... och att bygga de lite på höjd uppe på tårtan, tycker jag blev super fint. Väskan är gjord i sockerpasta ...  och runt om, har jag klätt tårtan med ätbar spets. Grattis till studenten Alexandra!

Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
12 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
4 tsk bakpulver 
rosa färg
Fyllning:
400 gram rumsvarmt smör
7 dl florsocker
800 gram Philadelphiaost
100 gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
4 msk sirap
Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 23 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Jag gör en botten i taget: Mätt upp de 6 äggen i ett glas. Ta ett lika stort glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och färg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i formen och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör en andra botten på samma sätt och låt de svalna helt innan du fryser in dessa till dagen efter.
Dagen efter: tag fram bottnarna, dela de i 2 lager och flytta över de till kylskåpet. Gör fyllningen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt Philadelphia osten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål.

11.06.2016 12:39

Bilden gör verkligen inte denna tårta rättvisa. Jag hade så fruktansvärt bråttom när jag skulle ta bilderna, och blev som det blev. Färgen var en fantastiskt fin azurblått med inslag av metallic grön skymmer. Innehållet kan vi inte heller se, men jag lovar att baka den igen inom närmaste veckorna för att kunna visa. Den är gjord på en sockerkaksbotten, en jordgubb- och rabarber pannacotta, och mjölkchokladmousse. Flyttade över tårtan i en större form och hällde på en vitchokladmousse som täckte både ovanpå och runtom. Avslutade med den fina blåa glaze och dekorerade med äkta blommor. Dessa satte jag i 2 blom rör för att bygga höjden lite, samtidigt som de inte rörde tårtan. Som nackdel är dock de smurfblåa tänder och tunga man får när man äter den, men det kan man väl stå ut med. Grattis till studenten fina Roffe!

Botten
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk hett vatten
Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen, och rör ner vattnet. Häll smeten i en springform som är 15 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 20 minuter (prova med en sticka för att se om en är genomstekt). När den har kallnat, ta ut bottnen, diska formen och klä den med en tjock plastfilm som är lite högre än själva formen. Detta gör jag för att få en slät och fin kant på tårtan.
Jordgubb- och Rabarber pannacotta 
2 gelatinblad
2 1/2 dl grädde
100 g rabarber
100 g jordgubbar
1 vaniljstång (kan bytas ut mot vaniljsocker)
1 dl strösocker
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp allt utom gelatinet. Ta ur vaniljstången och mixa blandningen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dom i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt. Sila pannacottan. Låt den stå ett tag så den börjar att sätta sig innan du häller den över botten. Annars så suger botten åt sig pannacottan.
Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
1 st gelatinblad
2 äggulor
2 msk florsocker
2,5 dl grädde
Gör så här: Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Smält Chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet. Vispa grädden ganska lös. Blanda äggblandningen och chokladen (skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden). Krama vattnet ur gelatinet och rör ut det i chokladen, sen häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats. Häll det över den avsvalnade pannacottan och ställ den i kylen.
Vit chokladmousse
4 gelatinblad
1 1/4 + 7 dl grädde
300 g hackad vit choklad
2/3 dl socker
1 msk vatten
4 äggulor
Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader.
Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden.
Flytta nu över tårtan från 15 cm formen till en form som är 18 cm. Häll den vita chokladmoussen över och runt om, knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns några luftfickor kvar. Ställ in tårtan i frysen nu. Den ska frysas minst 4 timmar. gärna över natten.
Glaze
10 g gelatinpulver
60 g kall vatten
150 g glykos
150 g Socker
75 g kall vatten
150 g Kondenserad mjölk
150 g Vit choklad
Azurblå färg
Metallic grön färg
Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader.
Lägg allt utom den färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i ett fint nät sil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Färga till önskad blå nyans och blanda sedan i några droppar med grönt utan att blanda. Häller den över den frysta tårtan.

04.06.2016 21:20

Dagens tårta gjordes enligt önskemål till en Real Madrid supporter. Var lite nervös inför uppdraget eftersom jag inte har gjort någon fotbollstårta tidigare, men blev ganska nöjd med resultatet. Det är en Oreo chokladtårta med tryffel täcke, täckt med sockerpasta. Loggan på toppen och spelarna runt om är också tryckta på ätbart sockerpasta. Dessa går enkelt att beställa på nätet från tartdekoration.com

Browniebotten:
150 gram mörk choklad
150 gram ljus choklad
180 gram smör
2,5 dl socker
2,5 dl farinsocker
6 ägg
2 tsk vaniljsocker
3,7 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en fyrkantig form, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Oreo fyllning:
4 pkt Oreo kex (ca 600 gram)
400 gram Philadelphia ost
Gör så här:
I en mixer, kör kexet och osten tills allt är helt blandat. Häll fyllningen över brownie bottnen och släta till.
Mjölkchoklad ganache:
2,5 dl grädde
300 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över fyllningen. Ställ i kylen, gärna över natten.
Om du skall klä tårtan med sockerpasta som jag har gjort, måste den först spacklas med smörkräm eller liknande.

27.05.2016 19:20

Här kommer en frukost helt i min smak .... En lite lyxigare variant av Fattiga riddare, fyllda med Nutella och färska jordgubbar, rullade i strösocker och kanel. Otrolig populära i USA. Det kallar jag en riktig frukost till Mors dag på söndag. Mums.....

10 brödskivor (vanlig formfranska)
10 msk Nutella
10 Jordgubbar, stora
2 ägg
3 msk mjölk
1.5 dl Strösocker
1 tsk kanel, malen
Gör så här:
Börja med att skära bort alla kanter från brödskivorna. Skär sedan jordgubbarna i väldigt små bitar. Blanda ägg och mjölk i en djup tallrik. Häll upp strösocker och kanel på en tallrik och rör tills det blandats jämnt. Kavla sedan brödskivorna tills de blivit platta. Bred 1 msk nutella längs ena kortsida-kanten. Bred även lite nutella i motsatt kant, det för att de ska hålla ihop när du rullar dem. Strö jordgubbar över nutellan och rulla sedan ihop till en tight rulle. Doppa den i äggsmeten och stek sedan i smör tills alla sidor fått en gyllene färg. När du tar upp dem ur stekpannan så ska du rulla dem i sockerblandningen på en gång.

08.05.2016 22:37

Jag gjorde denna tårta för första gången nu, till min dotters födelsedag och måste erkänna att jag blev helt förälskad i dessa färger. Tänk vad fint det kan bli med naturliga färger, utan några som helst tillsatser. Den borde gå såklart att göra på vilka skogsbär som helst, men jag valde björnbär denna gång..... och hade jag haft flera sådana, hade jag nog lagt på ännu ett lager i ännu mörkare nyans.

Min tårta är gjort i en form på 18 cm och saknar tyvärr ett lager med fyllning, eftersom jag inte hade tillräckligt med björnbär, men receptet nedan är för en komplett sådan där en femte lager med fyllning kommer till. 
Botten:
2 ägg
2 msk socker
1 msk mjöl
1 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa ägg och socker med elvisp i ca 10 minuter. Sikta ner mjöl, potatismjöl, bakpulver och vänd försiktigt med en slickepott. Häll över i en form på 18 cm som är kläd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 minuter på 175 grader C. Låt kallna helt, innan du börjar med fyllningen. Ta en ny form på 18 cm och klä kanterna med en lite tjockare plastfilm. Det går fint med bakplåtspapper också, men då blir inte kanterna så släta när man tar ut tårtan på slutet, eftersom papper skrynklar sig gärna. Jag använder plastfilm i alla fall.
Fyllning:
1 000 gram frysta björnbär
3 citroner
2 ägg
150 gram smör
380 gram socker
17 1/2 gelatinblad (35 gram)
500 gram vispgrädde
2 msk vaniljextrakt
Gör så här: Börja med att göra en sats med lemoncurd och en med björnbär puré. Dessa kommer att användas i olika mängder i alla de kommande lager med fyllning.
Lemon curd: Ha saft och rivet skal av citronerna i en kastrull. Tillsätt 180 gram socker och 2 ägg. Vispa gott för hand tills allt är välblandat och tillsätt 85 gram smör. Ställ kastrullen på spisen och koka på låg värme tills det att konsistensen blir lite tjockare. Ta av från spisen och sila allt.
Björnbär puré: Lägg bären i en kastrull tillsammans med 200 gram socker. Låt koka i ca 8 minuter tills bären är väldigt mjuka och du har fått ur mycket saft. Ta av spisen och sila bort alla frön. Pressa ordentligt så du får ut all saft. Låt stå åt sidan.
Lager 1: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Mätt 170 gram av lemoncurden (som skall fortfarande vara varm).  Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i det varma lemoncurden. Blanda så att allt smälter fint. Vispa upp 150 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över ditt första lager på tårtbottnen. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 2: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 70 gram björnbärpuré. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt 100 gram lemoncurd och blanda väl. Vispa upp 130 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 2 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 3: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 120 gram björnbärpuré. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt 50 gram lemoncurd och blanda väl. Vispa upp 90 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den i lemoncurden och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 3 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 4: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 210 gram björnbärpuré. Tillsätt 30 gram smör och rör om tills det att smöret har smällt. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Tillsätt även 1 tsk vaniljextrakt. Vispa upp 90 gram vispgrädde. Börja med att blanda i hälften av den och rör om försiktigt med en slickepott. Rör ner resterande vispad grädde, blanda försiktigt utan att vispa och häll över som lager 4 på tårtan. Ställ formen i frysen för 20 minuter.
Lager 5: Lägg 7 gram gelatin (3 1/2 blad) i kall vatten och lägg åt sidan i ca 7 minuter.
Värm upp 320 gram björnbärpuré. Tillsätt 40 gram smör och rör om tills det att smöret har smällt. Ta upp gelatinbladen, kläm ur allt vatten och blanda det i purén. Blanda så att allt smälter fint. Häll den över tårtan som ett sista lager och ställ formen i kylskåpet för minst 3 timmar innan servering.

01.05.2016 20:23

En bakelse jag inte gjort på flera år. Förr i tiden hade jag ofta några sådana i frysen, tillsammans med några Fragilités bakelser. Båda recept är från "Sju sorters kakor" och mycket enklare att göra än vad man tror. Måste nog ta upp traditionen igen. Problemet är bara att det har visat sig att de tar slut fortare än vad jag minns.

Botten:
3/4 dl mandelmjöl
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
Gör så här: Smörj och mjöla ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Vispa samman äggvitor och socker till hård skum. Sikta ner kakao och vänd ner mandelmjölet. Bred ut smeten på det mjölade bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen på 175 grader C, i ca 10 minuter, eller tills kakan ser torr ut. Låt den svalna och lossa den sedan ifrån pappret. Dela den i fyra delar på tvären. Gör nu iordning fyllningen.
Fyllning:
1 dl mjölk
1 dl socker
3 äggulor
1 tsk potatismjöl
1/2 kryddmått salt
200 gram smör (fuska inte med margarin)
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Blanda alla ingredienser utan smöret.  Sjud detta tills krämen blir tjock. Låt kallna helt. Rör smöret med elvisp och blanda i den kalla krämen. Smaksätt med vaniljsocker och fördela mellan bottnarna. Skär kakan i lagom stora bitar. Sikta florsocker över.

01.05.2016 20:22

Hipp hipp hurra för mig idag. Eftersom det är MIN födelsedag,  bakade jag något som jag själv älskar. En ecler/ eller petit-choux tårta. Den består av fyra lager och tar en liten stund att få ihop den kanske, men helt värt det. Först en botten på petit-choux smet som är både sockerfri och kalorisnål. Den biten jämnar dock ut sig, när man toppar med ett rejält lager vaniljkräm, ett med choklad ganache och ett sista med grädde. Ingen bakelse för en som går på diet, men vad gör det... Grattis till mig!

 

Lager 1: Petit-choux botten
150 gram mjöl
150 ml vatten
150 ml mjölk
150 gram smör
5 ägg
Gör så här: Smörj en bakform på ca 30x40cm. Koka upp vatten, mjölk med smör. Rör i mjölet. Låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta den från värmen och låt smeten svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg. Tryck ut smeten i formen (gärna med hjälp av fingrarna) och grädda i ca 20 minuter på 200 grader C. Skulle den få lite för mycket färg, kan du sänka till 175 efter halva gräddningen. Bottnen kommer att vara lite vågig, vilket är helt ok. Låt den svalna helt.
Lager 2: Vaniljkräm
2 dl vispgrädde
5 dl mjölk
135 gram socker
60 gram maizenastärkelse
6 äggulor
1 msk vaniljsocker
4 gelatinblad (ca 10 gram)
400 gram vispgrädde
Gör så här: Blanda vispgrädde (2dl), mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över den varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning.  Ställ kastrullen tillbaks på spisen och koka på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. När vaniljkrämen har blivit tjock, tas kastrullen från värmen och ställs för att svalna en stund. Under tiden läggs gelatinbladen i kall vatten. Ta upp de efter 5 minuter och kläm ur allt vatten. Lägg över de i vaniljkrämen (som nu borde ha svalnat till ca 40 grader C. Om krämen är för varm, kommer gelatinen att klumpa sig bara). Blanda väl.
Vispa upp de resterande 400 gram med grädde och blanda i det försiktigt i vaniljkrämen. Vispa inte, utan använd en slickepott till det. Man vill behålla så mycket som möjligt av luften i grädden. Bred ut krämen över petit-choux bottnen och ställ i frysen i en halv timme.
Lager 3: Choklad ganache
200 gram vispgrädde
200 gram mjölkchoklad (alt.150 gram mörk choklad)
Gör så här: Värm vispgrädden tills det att den skall precis börja koka. Ta bort från spisen och blanda i hackad choklad. Blanda väl och häll över vaniljkrämen (spara ett par skedar för dekoration. Ställ i frysen i en halv timme.
Lager 4: Gräddtäcke
400 gram vispgrädde
40 gram florsocker
Gör så här: Vispa grädden till nästan hård. Tillsätt sockret och vispa färdigt. Spritsa eller bred det över choklad ganachen. Ringla lite chokladganache som du sparat, ovanpå och ställ i kylskåpet i ett par timmar.

 

06.04.2016 20:26

De här cupcakes var lite extra roliga att göra, och så fantastiskt uppskattade i skolan på öppet hus dagen. Jag blev så överväldigad av alla fina kommentarer jag fick av barnen och lärarna i skolan, och framför allt av att se min son vara så stolt över sin mamma. Väldigt rörd över det. Jag han dock bara göra 20 stycken, vilket var väldigt synd... på tok för få. "Hamburgare brödet" är en vanlig muffins delad i två, "köttet" är en brownie, "salladsbladen" och "ketchupen" är en mjukost frostning och "osten" är av sockerpasta. Ska absolut göra de vid fler tillfällen, men måste först hitta ett annan recept på själva muffinsarna, som inte spricker så mycket på toppen. Godnatt på er! Nu blir det lite paus i bakandet på några dagar. Imorgon väntar vi tillökning i familjen. Kockan 15,00 kommer den mest efterlängtade söta kissen att flytta in till oss. Lilla Mio.

Cupcakes/ "hamburgare brödet":
5 dl vispgrädde
200 gram smör
3 dl socker
4 ägg (rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här: Det är viktigt att smör och ägg är rumstempererade för att få bästa resultatet. Vispa det mjuka smöret med sockret till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa en bra stund tills du får en fin fluffy konsistens. Tillsätt mjöl och bakpulver som du har siktat 3 gången för bästa resultatet. Tillsätt även vispgrädde och vaniljextrakt och blanda väl med en slickepott. Fyll muffinsformar (eller smord muffinsform) till mer än hälften och grädda i ca 25 minuter på 200 graders värme C. Låt svalna helt.
Brownie/ "köttet":
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna helt.
Frosting/ "salladen och ketchupen":
500 gram mjukost (rumstempererad)
100 gram smör (rumstempererad)
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
grön pastafärg
röd pastafärg
Gör så här: Vispa ihop mjukost och smör i ca 10 minuter. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vispa vidare i några minuter till och dela satsen i två. Den ena färgar du grön och den andra röd.
"osten":
Gul sockerpasta som är kavlat till små, tunna fyrkanter.
Sätt ihop burgarna genom att dela muffinsarna i två. Spritsa på den gröna frostingen. Lägg på en rund brownie bit. Lägg på "ostbiten". Spritsa på den röda frostingen och avsluta med att lägga på muffins locket. Jag penslade lite sirap och strödde på lite strössel också som skall föreställa de små fröna i brödet. Tips är att sätta fast burgarna med en tandpetare tills allt har satt sig och frostningen har stelnat. Ställ de kallt fram till servering.

03.04.2016 19:17

Nu bakas det till öppet hus dagen i skolan. Min sons klass skall försöka sälja lite fika för att få ihop lite mer pengar till en klassresa. Mitt bidrag blir en regnbågsrulltårta fylld med creme cheese kräm. Ett amerikans recept som jag hittade på nätet, som inte alls är dum. Jag var tvungen att smaka lite på kanterna så jag inte gör bort mig när den skall serveras. Jag var lite nervös med alla dessa färger, men det gick bra. Missade en röd rand i mitten bara, men jag tror inte någon mer än jag tänker på det. Ha det gott alla!

Botten:
5 ägg
1 dl socker
1 tsk citronsaft
2/3 del dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 msk smält smör
pasta färg: gul, orange, röd, grön och blå
Gör så här: Sätt ugnen på 190 grader C. Separera äggvitor från äggulor. Vispa äggulorna i ca 5 minuter. Tillsätt 0,5 dl av sockret (observera att det är bara halva mängden). Vispa vidare i ca 5 minuter till. Tillsätt citronsaft och ev. även lite rivet citronskal om du vill. I en separat skål, vispa äggvitor med resten av sockret (0,5 dl) till hård skum. Blanda äggule massan med äggvitorna med hjälp av en slickepott. Gör det försiktigt för att inte slår ut för mycket av luften i smeten. Tillsätt siktad mjöl och bakpulver på samma sätt med hjälp av slickepott. Häll i den smälta smöret på slutet, som inte får vara för varm. Blanda försiktigt och dela smeten jämt i 5 skålar. Färglägg dessa till regnbågens färger. När man har i färgen, kommer smeten att bli lite mer flyttande, men det är ingen fara med det. Häll varje smet i var sin spritspåse. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och börja spritsa långa sträck med smet. Lämna inget utrymme mellan varje färg. De skall ligga tätt ihop. Gult, orange, rött, grönt och blått o.s.v... Grädda mitt i ugnen i 10 minuter på 190 grader C. Ta ut bottnen och vänd den på en bakduk. Ta bort bakplåtspappret. Lägg en bakduk till ovanpå och vänd på hela bottnen så att den sida där bakplåtspappret satt, skall hamna längt ner (det är den sida som du vill skall synas när du rullar upp tårtan sen). Låt kallna och gör under tiden iordning fyllningen.
Creme cheese fyllning:
200 gram creme cheese / Philadelphia ost
1 dl socker
1 dl vispgrädde
Gör så här: Vispa ihop den mjuka osten och sockret till en krämig massa. I en separat skål, vispa grädden hård och blanda ihop den med ostmassan. Använd en slickepott till detta. Bred fyllningen på bottnen och rulla ihop. Låt rulltårta stå i kylskåpet någon timme innan servering.

Objekt: 141 - 150 av 359
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!