Blogg
The Cheesecake Factory är en amerikansk kafékedja som i huvudsak serverar cheesecake och på deras meny finns bland många andra läckerheter, en Oreo Dream Extream Cheesecake som jag har försökt att återskapa här. De lämnar såklart inte ut några recept och jag har bara sett bilder på den, men det här i i alla fall min egen tolkning av den. Kaninen på toppen är gjord i sockerpasta och tog mig evigheter, men men.....den blev färdig till slut och dottern blev super lycklig. Hon ville så gärna ha en kanin på tårtan. Jag tycker mest den ser ut som ekorren från "Alvin och gänget", men inte en chans att jag skulle börja om. Glad Påsk på er!

Tårtan består av 4 lager.
Lager 1: Browniebotten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Lager 2: Mjölkchoklad ganache:
1 dl grädde
100 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över brownie bottnen. Låt svalna helt.
Lager 3: Cheesecake:
250 gram Philadelphia ost
50 gram socker
50 gram grädde
2 ägg
1 msk mjöl
1 msk vaniljextrakt
några oreo kex (ca 8st)
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader C. Klä en bakform (springform) med bakplåtspapper. Vispa ihop osten med sockret tills du får en krämig konsistens. Tillsätt grädde, ägg, mjöl och vaniljextraktet. Blanda väl med en slickepott. Häll först en tredje del av smeten i bakformen. Lägg på oreo kex, hela, lite här och där. Häll över resten av smeten över kexet som nu borde vara där i mitten av cheesecaken. Spelar ingen roll om de rör på sig lite. Grädda i vattenbad i ugnen i 20 minuter. Jag la min bakform i en annan form som inte tar in vatten först, och sen la det hela på en plåt fyllt med ca 2 cm vatten. I och med att man gräddar på det här viset, blir cheesecaken mycket saftigare. Låt svalna helt efter att den har gräddat färdigt. Ta ut den ur formen, tag bort allt papper och lägg den över brownie bottnen med choklad ganaschen på. Nu är lager 3 färdig.
Lager 4: Oreo mousse:
4 gram gelatinpulver
0,6 dl mjölk
50 gram vit choklad
1 äggula
1/2 tsk vaniljextrakt
150 gram grädde
1 tsk
florsocker
4 Oreo kex (smulade)
Gör så här: Lägg gelatinpulvret i ett par msk kall mjölk och lägg den åt sidan. Värm resten av mjölken och blanda i äggulan och vaniljextraktet efteråt. Värm nu gelatinen (som har stelnat under tiden) i mikron i ca 3-4 sekunder. Bara så att den skall bli flyttande igen. Häll över den i mjölkblandningen och rör väl. Smält chokladen (fungerar fint i mikron) och häll över den också i mjölkblandningen. Vispa grädden separat tillsammans med florsockret och lägg över den i mjölkblandningen. Blanda allt försiktig med en slickepott. Som sist skall smulorna av oreo kexet in. Nu är lager 4 klar att läggas över som sista lagret på tårtan. Låt stå i kylskåpet i ett par timmar innan servering.
Jag hade lite riven choklad på toppen, och såklart dotters kanin som jag gjort i sockerpasta.
Recept på en matig cheesecake med riven pepparrot och en botten gjord på smör och kavring som jag hittade på Ica's hemsida. Servera den väl kyld i tunna bitar – gärna med skivor av rökt lammfiol. Den blev perfekt som förrätt till Påsk middagen.

Botten:
8 skivor kavring (ca 200 g)
50 g smör
Fyllning:
2 dl färsk pepparrot
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 citron
200 g naturell färskost
1/2 msk honung
2 ägg
1 msk majsstärkelse
peppar
Garnering
1 kruka gräslök
Till servering
rökt lammfiol
Gör så här: Sätt ugnen på 125°C.
Botten: Mixa kavringen med smöret i en matberedare till en smulig massa. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port).
Fyllning: Skala och riv pepparroten. Koka upp grädden i en kastrull. Lägg i pepparroten. Ta kastrullen från värmen och låt stå ca 10 minuter. Sila ifrån pepparroten, tryck med en sked så att all grädde kommer med. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda pepparrotsgrädden med citronskal, färskost, honung, ägg, och majsstärkelse. Smaksätt med citronsaft och peppar. Häll fyllningen i formen. Grädda cheesecaken mitt i ugnen ca 1 timme eller tills den blivit fast. Låt den svalna. Hacka gräslöken.
Till servering: Servera tunna bitar kall cheesecake garnerad med gräslök tillsammans med rökt lammfiol.
Det här är tredje gången jag bakar denna tårta på kort tid, och kan inte få nog av den. Den var ett ganska givet val när min svägerskans sambo fyllde år idag och uppvaktades på sin födelsedag. Han är lite av en gourmet kille som bara älskar choklad ... så nu fick han så han teg. Lite Påsk inspirerad blev tårtan också med kaninerna på. Mest för att jag inte hade choklad så det räckte till den stora högen på toppen, så barnens kaniner fick rycka in. Man tager vad man haver.
Grattis på dagen Andreas! och tack för den goda middagen.

Browniebotten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Oreo fyllning:
2 pkt Oreo kex (ca 300 gram)
200 gram Philadelphia ost
Gör så här:
I en mixer, kör kexet och osten tills allt är helt blandat. Häll fyllningen över browniebottnen och släta till.
Mjölkchoklad ganache:
1 1/4 dl grädde
150 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över fyllningen. Ös på massor av olika chokladbitar och ställ i kylen, gärna över natten. Ta fram tårtan en liten stund innan den skall serveras.
Självklart var jag tvungen att testa även Tiramisu fyllning till mina Kinder ägg. Jag älskar kaffe smaken i efterrätter, vilket är väldigt konstigt då jag inte dricker någon kaffe. Doften av kaffe samt smaksättning med det är något helt annat. Här kommer recept på ännu ett fyllt Kinder ägg som går att göra väldigt snabbt. Med lite fantasi i dukningen och upplägget, kan det bli en cool efterrätt på Påsk middagen. Ha det gott!

4 Kinder ägg
2 ägg
2 msk socker
125 gram mascarpone ost
2 savoiardikex kex
1 dl espressokaffe (rumstempererad)
Gör så här: Gör försiktigt hål i varje chokladägg, bara så stor att man kan ta ut leksaken om är inuti. Lägg de åt sidan.
Ta fram de riktiga äggen och separera äggvitor från äggulor. Vispa äggulor med socker tills den blir ljus och tjocknar lite. I en annan skål, vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt marcarpone osten i äggvitan och blanda väl med en slickepott. Blanda ihop äggule blandningen med äggviteblandningen och ställ åt sidan.
Dela varje kex i 4 lika delar. Doppa kexbitarna i kaffe (väldigt snabbt på varje sida). Lägg en bit kex i varje ägg, toppa med en skedd av krämen och varva med kex och kräm en gång till tills chokladäggen är fyllda. Riv lite choklad ovanpå och servera efter att de dragit till sig smak i någon timme först.
Jag är nog lite barnslig av mig som tycker fortfarande om Kinder ägg. Det är ju mjölkchoklad..... och numera säger forskarna att choklad är bra för hjärnan, vilket borde betyda att jag ligger väldigt bra till med tanke på hur mycket choklad jag äter... haha. Vi vet dock hur det ligger till med den saken däremot; det som är bra för oss idag, är säkert inte så bra imorgon. De vindarna blåser det storm i hela tiden. Hur som helst, jag har börjat prov baka lite inför Påsk och fyllda Kinder ägg är ganska festliga och ganska roliga att bjuda på. Fyllningen kan variera efter smak och tycke. Jag började med några som är fyllda med citronmousse ... fantastisk friskt- och god smak.

4 Kinder ägg
2 äggvitor
2 msk socker
3 msk lemon curd
1/2 dl vispgrädde
rivet citronskal, blandat med lite socker (till garnering)
Gör så här: Gör försiktigt hål i varje chokladägg, bara så stor att man kan ta ut leksaken om är inuti. Lägg de åt sidan.
Vispa äggvitorna och sockret till hård skum. Tillsätt lemon curd och försiktigt blanda ihop det med äggvitan (vispa inte). I en separat skål, vispa upp grädden och tillsätt den efteråt i äggviteblandningen. Blanda väl och fyll sedan äggen. Ställ det i kylskåpet i minst ett par timmar innan servering. Garnera med citronskal blandat med socker så ser det ut som äggula.
Tillbaks från underbara Jamaica och abstinensen för att baka har infunnit sig tidigare än vad jag trodde. Idag gav jag efter och tog fram kastrullerna. Det är ju Påsk nästa vecka trots allt och fick just nu lust att prova lite nya saker. Ett brytbröd med härliga smaker är aldrig fel att bjuda på i samband med Påsk middagen. Örter och vitlök är givet för mig och detta bröd kan man förberedda i förväg, frysa in och grädda det färdigt strax förre serveringen. Perfekt!

500g vetemjöl
1/2 msk torrjäst
1/2 msk salt
1/2 msk socker
325 ml ljummet vatten
1/2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 / 3 dl hackad persilja
1/3 dl hackad basilika
1/4 dl hackad rosmarin
1 msk smör
200g riven smakrik ost
Gör så här: Blanda mjöl, jäst, salt och socker tillsammans i en stor skål. Tillsätt hälften av vattnet till de torra ingredienserna och blanda väl. Tillsätt långsamt det kvarvarande vattnet under blandning. Knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt olivolja och fortsätt knåda. Om det är nödvändigt, lägga till lite extra mjöl om det blir alltför klibbig och fortsätt arbeta degen. Knådningen är extremt viktigt eftersom det är en nödvändig teknik för att säkerställa att degen kommer att jäsa och vara fluffig. Täck degen med plastfolie och sedan en handduk. Låt jäsa tills blandningen blir dubbelt så stort - det kan ta 1 - 1,5 timmar). När degen har jäst, skär den i två halvor (lättare att jobba med den då) och kavla varje halva ut till en stor rektangel omkring 50 cm x 25 cm.
Pensla med smör och sprid på vitlök och örtblandning (pressad vitlök blandat med hackade örter). Tillsätt den rivna osten.
Skär varje rektangel i strimlor på ca 6cm. Lägga remsorna ovanpå varandra och skär sedan ut rutor som du staplar på ovanpå varandra. Vänd "bunten" på sida och placera den i bakformen (oroa dig inte om din deg inte fyller formen till kanterna, den kommer att bre sig vid gräddning). Täck formen plastfolie och ställ åt sidan i 30 minuter.
I detta skede, kan du frysa brödet om du vill, för senare gräddning.
Ta bort plast folien och grädda i ca 40 minuter, eller tills ytan är gyllene, på 190 grader C. Låt den vila i 10 minuter innan du tar bort från formen och serverar.
Det finns många som har olika grad av nötallergier, och man vill aldrig ta någon risk av att någon blir dålig av det man bjuder på, därför har jag nu lärt mig att baka macarons på pumpafrön i stället för det vanliga mandelmjölen man är van vid. Smaken påverkades ytterst lite måste jag säga....... jag tror inte man tänker på det förrän man berättar vad som är i. Och idag, dagen till äran, har jag gjort de rosa, både hjärtformade och klassiskt runda. Ha en fin Alla Hjärtans dag alla!

Recept för ca 25 macarons
100 gram pumpafrön
4 äggvitor, rumsvarma
5 msk strösocker
200 gram florsocker
rosa pasta färg
Citronkräm:
100 gram smör, rumstempererad
2 dl florsocker
1 äggula
citronsaft
rosa pasta färg
Gör så här: Mixa pumpafrön och sila bort stora bitar. Vispa äggvitor till ett hård skum och tillsätt under tiden lite strösocker i taget. Blanda pumpafrön och florsockret i en annan skål och vänd försiktigt ner det i skummet (vispa inte). Ha i önskad mängd med färg och spritsa ut macarons på silikonmattor. Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader C i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du fyller de med citronkrämen (som görs genom att blanda alla ingredienser till det).
Fantastiskt goda segmjuka brownies med krämig chokladtryffel på toppen. De blev en riktig succé på sonens discokväll i fredags och lovade att dela med mig av receptet. Det enklaste jag gjort på väldigt länge också.

125 gram smör
2 1/2 dl socker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
Chokladtryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
200 gram mjölkchoklad
1/2 tsk smör
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda till sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet. Klä en form på ca 18x25 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt den svalna i formen.
Gör i ordning tryffeln genom att koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen, lägg i chokladen och smöret och låt det smälta under omrörning. Häll tryffeln i en skål och låt den stå vila en liten stund (den får inte stelna). Bred tryffeln över kakan och låt allt kallna helt innan du skär den en mindre mums bitar.
Ikväll är jag bjuden på en liten tjejfest hemma hos en kollega till mig .... och kvällens aktivitet, förutom att äta och dricka lite gott, blir att bada ute i den uppvärmda bubbelpoolen. "Bara" minus 5 grader ute visar termometern, men vi skall göra det oavsett. Det är med lite blandade känslor som man ser fram emot det, med tanke på att en större fryslort än mig, får man leta efter länge. Den som lever får se, men kommer det inga fler inlägg efter denna, så vet ni alla varför; då har jag frusit fast i poolen, men en cigarett i mungipan och mössan på sned.....men iförd i min fina bikini i alla fall. Och efter att ha läst det här, förstår Ni också hur jag valde temat på dagens tårta som jag skall ha med mig. En chokladtryffel tårta, med söta grisar gjorda i sockerpasta, klädd med KitKat choklad och waffle rullar, och lite krossade maränger som snö. Ha en fin fredagskväll alla!

Browniebotten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Oreo fyllning:
2 pkt Oreo kex (ca 300 gram)
200 gram Philadelphia ost
Gör så här:
I en mixer, kör kexet och osten tills allt är helt blandat. Häll fyllningen över browniebottnen och släta till.
Mjölkchoklad ganache:
1 1/4 dl grädde
150 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över fyllningen. Ställ i kylen, gärna över natten. Ta fram tårtan en liten stund innan den skall serveras.
Ett litet bidrag till buffé bordet den här gången. Laxsnurrorna är allra godast som nygräddade, därför kan den fyllda smördegen vänta i kylen till strax innan gästerna kommer. Då är det dags att grädda de till frasiga snurror.

Recept till 24 snurror.
6 djupfrysta smördegsplattor
200 gram färskost
2 dl hackad dill och persilja
200 gram lax i skivor
Gör så här: Tina de djupfrysta smördegsplattorna och kavla de lite lätt. Bred på färskost, strö över de hackade kryddorna och lägg på laxskivor. Rulla samman som små rulltårtor och svep in i plastfolie. Låt vila kallt i minst en timme. Ca 30 minuter innan servering, tas plasten bort och rullarna skärs i ca 24 skivor (ca 2 cm tjocka). Lägg de på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen tills de har puffat upp och fått fin färg, ca 20 minuter.