Blogg

26.10.2014 20:43

Tänk om man alltid hade nybakad bröd till frukosten varje dag man är ledig....Det hade varit nåt, men så duktig är jag inte. Barnen är för morgonpigga för att hinna upp förre de och baka. Återkommer i den fråga när de kommer upp i tonåren...då hinner jag nog säkert med både bakande och trerätters middag innan de kommer upp....Fram tills dess, blir det lite glest mellan tillfällerna......Lukten av nybakad bröd är bland det bästa jag vet och dessa frukost kransar är väldigt goda med fling salt, vallmofrön eller sesamfrö på. Smöret bara smälter....och dagen börjar väldigt bra ....

Recepte till 32 st kransar

50 gram margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 msk socker
13 dl mjöl
uppvispat ägg till penslingen
vallmofrön
sesamfrön
flingsalt

Gör så här: Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37  grader C. Smula jästen i en bunke och häll över lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Rulla ut 4 längder. Dela varje bit till ca 40 cm långa längder. Vik ihop de på mitten, sno de dubbla och forma kransar. Lägg de på plåtar klädda med bakplåtspapper och jäsa igen i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över vallmofrön, sesamfröm ocg flingsalt. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter, på 225 grader C.

26.10.2014 20:20

Att vara i köket tillsammans med min mamma är något jag ofta gör och uppskattar varje stund av guidning och sällskap. Jag kommer ihåg från det att jag var liten hur det alltid var mycket folk i köket, där alla på något sätt samlades och delade på olika uppgifter. Jag fick alltid göra majonäsen...hahaha... Min mamma är av den gamla skolan, där man inte följer några skrivna recept, utan bara trollar fram godsaker. Samma gäller för svärmor som har gjort en supergod äppelsylt och inspirerade oss till att också sätta fart och dra nytta av alla goda äpplen som skördas just nu. Jag skriver ner receptet här som stöd för minnet.....

3 kg äpplen
6 dl vatten
1/2 kg socker
konserveringsmedel
Görså här: Koka upp vaten och socker på medel värme. Skala och tärna äpplerna i små bitar. Häll över i det varma vattnet och låt koka på medelvärme i ca 20 minuter, tills det blir mos av de. Ha i konserveringsmedlet enligt instruktionerna som står på påsen. Förvara svalt.

23.10.2014 23:14

Jag har länge tittat och beundrat alla duktiga människor som kunnat bygga fantastiska tårtor, modelerade eller dekorerade med olika motiv i sockerpasta, men vågat mig inte riktigt på det, dels för att att jag inte tycker om sockerpasta eller marsipan på tårtor...och dels för att jag inte visste hur man gjorde. Men, för några veckor sedan, provade jag ändå att göra en sådan tårta...en bebis vagga, som jag fick så mycket beröm för...och som såklart gav mig den självförtroende jag behövde för att nu prova igen.

Dagens "tårta" är egentligen ingen riktig tårta. Jag var osäker på om jag skulle lyckas med det här projektet, så jag gjorde ingen riktig tårtbotten till det. Jag tog en riktig pumpa istället och klädde den i orange sockerpasta, modelerade fram ansiktet och färgade. Även ögonen och spindeln är helt gjorda i sockerpasta. Nu i efterhand, när jag ser resultatet, ångrar jag att fuskade med "underarbetet", men även om den inte går att äta, så blev det en väldigt cool dekoration till Halloween tycker jag......och så fick jag öva och lära mig en hel del... Inspiration till det hittade jag i en bild från USA som jag hittade på nätet.

Happy Halloween på Er!

19.10.2014 22:11

Inte så sött, men också gott. Känner att det är väldigt lätt att få sockersjuka när man bläddar på min blogg, så jag ska försöka bryta av lite då och då med lite annat....Halloween temat behåller jag dock lite till och bjuder idag på recept om tacofyllda pumpor. Ha det gott och sov så sött!

Receptet nedan är för 8st pumpor, lagom stora.

1 paket med smördeg plattor (innehåller 4 plattor)

200 gram köttfärs
1 dl vatten
1 pkt tacokrydda
1 dl vatten
1 dl cremé fraiche
1 ägg
lite soyasås för att pensla på ansiktet

Gör så här: Hacka lök och stek i lite smör. Tillsätt köttfärsen och bryn den. På med tacokryddan, vatten och låt steka i några minuter. Ta det åt sidan och blanda i cremé fraichen. Dela smördeg plattorna i två och kavla ut lite. Lägg en liten klick med köttfärs på varje degplatta och forma till små säckar. Knytt genom att trycka ihop med fingrarna, pensla med ägg och grädda i ugnen på 225 grader C i ca 20 minuter (tills de får en fin gyllene färg). Måla gärna ansikte på de med soya såsen, när de är färdig gräddade.

16.10.2014 22:58

Dagens bakverk är inspirerad av Halloweens kanske mest populära karaktär....nämligen Dracula. Kändes helt rätt då jag är själv född i landet där myten om Dracula startade en gång i tiden. Vi ska inte gå in på hur mycket av den myten som är sanning, utan vi låter oss underhållas av alla filmer som görs med det temat. "Bite me" kakorna här är gjorda på 2 halvor chokladkakor som jag satt ihop med lite röd gelé som ska föreställa tandköttet och tänder gjorda av mini marshmellows.  Ha det gott alla!

Gör iordning en sats av choklad kakor enligt nedan recept. Dela kakorna på mitten, ringla lite röd gelé i framkant på alla halvor, sätt några minimarshmellows som tänder. Sätt ihopkakorna. Hörntänderna gjorde jag av sockerpasta.

Chokladkakor:

600 gram mjölkchoklad,
ca 6 dl mjöl,
6 ägg,
5 1/2 dl socker,
3 msk kakao,
1/2 tsk bakpulver,
1/2 tsk salt,
150 gram smör,
1msk vaniljextrakt,
300 gram choklad knappar.

Gör så här: Smält de 600 gram med choklad och låt det svalna lite. I en skål, blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt. I en annan skål, vispa sockret med smör i 3-4 minuter. Tillsätt äggen och fortsätt vispa. Tillsätt även den mjuka chokladen och fortsätt vispa för 3-4 minuter till. Häll i mjöl/kakao blandningen och slutningen, tillsätt choklad knapparna. Om du inte har några sådana, det fungerar lika bra att ha i gruvhackad choklad. Klicka ut på bakplåtspapper med en matsked. ca 12st på varje plåt. Grädda kakorna på 180 grader värme i ca 10 minuter.

13.10.2014 21:20

Vi fortsätter i samma Halloween tema med ett gäng gelé maskar. Första försöket att göra dessa blev en total katastrof.....hade i för mycket färg och de blev helt svarta, såg ut mer som blodiglar än maskar....andra försöket  gick bättre...och bra mycket mindre svordomar...... vet inte vem som har kommit på det här ideén från början , men den är genialiskt tycker jag....och gott för de som gillar gelé. Jag håller mig dock till choklad.

Ta en bunt med sugrör och bind ihop de med ett snöre. Lägg de med det räfflade delen neråt i ett glas. Ta gärna ett högre glas som inte lämnar så mycket utrymme runt sugrören. Detta för att när du fyller på gelén, kommer vätskan i alla fall att gå igenom sugrören och fylla glaset. Gör i ordning en påse gelé pulver med varm saft (jag tar röd saft för att få både smak och färg) och häll i sugrören. De fylls ungefär till hälften, beroende på hur hög glasen  är och hur många sugrör du använder. Ställ i kylskåpet i nån timme, tills gelén har stelnat. Skrapa bort gelén som är utanpå sugrören och sen kan du lätt klämma ut maskarna, en och en. Du kan också spola lite varm vatten på de, så kommer de lättare ut.

12.10.2014 07:57

Maränger är väldigt lätta och roliga att göra. Jag tycker egentligen att de bara smakar socker, men barnen älskar de. De går att göra på flera olika sätt, men jag valde kanske det absolut enklaste här. Två prickar choklad på det, så får du en hel armé av små spöken.

3 äggvitor
3 dl florsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Blanda florsocker och äggvitor i en skål, vispa pösigt över sjudande vattenbad, se till att skålen passar i kastrullen så att ångan inte sipprar ut. När massan pösat till sig efter ca 5 minuter, ta bort skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa till smeten är helt fast. Nu kommer det roliga: Spritsa ut spöken! Lägg dom på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. När marängerna inte känns kladdiga undertill är de klara. Gör ögon av blockchoklad.

09.10.2014 20:02

I början på veckan började jag och barnen baka lite inför kommande Halloween. Först ut några "scary marshmallows" med smörkräm hatt. Inte lika skrämmande som själva hållaren bakom, men ändå like kul...och lätt att göra. Inte så mycket bakande när jag tänker efter. Bäst att tillägga är också att pennan jag ritade med är en livsmedelpenna.....Godnatt på er!

Ta en påse med stora marshmellows, rita ansiktet med en livsmedelpenna, sätt fast en Noblesse choklad och spritsa på en hatt av smörkräm (florsocker, smör, kakao). Det orangea är också smörkräm, utan kakao och färglagd.

04.10.2014 20:55

Av allt jag bakar här hemma, är det fortfarande de klassiska kanelbullarna som mina barn älskar mest.....och eftersom idag är det kanelbullens dag så kändes bara rätt att väcka de till doften av bullar imorse. Ha det gott alla!

Deg:

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 14 dl mjöl

Fyllning:

100 gram smör
1 dl socker
2 msk kanel

Till pensling: 1 ägg, pärlsocker

Gör så här: Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader C. Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker och salt. Tillsätt mjölet. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med degmaskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca  30 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Gör iordning fyllningen genom att röra ihop alla ingredienser och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop kakan till en rulle och skär i 10 delar. Lägg de med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter och grädda i ca 20 minuter på 200 grader C.

28.09.2014 20:23

Har länge gått och funderat på hur kul det vore att göra en riktig bebis tårta....och nu när våra snälla grannar fått tillökning i veckan, kunde jag inte låta bli att göra en till de. Det blev en vagga som jag haft på hjärnan ett tag......gjord på vanliga choklad bottnar, fylld med vit chokladkräm och med all utsidan av sockerpasta. Ingen direkt smak sensation, men det var otroligt roligt att få ihop den.

Välkommen till världen lilla "Gubben" och grattis till Er Helena och Daniel! En riktigt söt liten kille Ni har fått.

1-pack med färdiga chokladbottnar

1-pack med färdiga vaniljbottnar

1 sats vit chokladkräm:

150 gram vit choklad
1 ägg
1 äggula
2,5 dl creme fraiche
0,55 dl florsocker

Smällt chokladen över vatttenbad. Vispa den smälta chokladen ihop med det hela ägget och äggulan. Blanda ner creme fraiche och florsocker och låt stå i kylen i minst ett par timmar innan du fyller tårtan.

Gör så här: Skär 3 choklad bottnar och 2 vanilj i önskad form. Varva (börja och avsluta med chokladbotten) och fyll med vit chokladkräm. Klä tårtan med smörkräm (150gram smör, 2 dl florsocker, 1 äggula) och klä med sockerpasta i önskad form och mönster.

Objekt: 261 - 270 av 359
<< 25 | 26 | 27 | 28 | 29 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!