Blogg

16.10.2015 21:25

Nu har jag verkligen legat på latsidan ett bra tag och inte bakat nåt, men nu till helgen kommer jag nog att ta fram kastrullerna igen och hitta på nåt. Men innan det, vill jag gärna skriva ner min personliga favorit salsa av mango och avocado. Det här är något jag skulle kunna äta dagligen utan att tröttna. Bäst är den dock till stekt lax. Riktigt smaskens....och enkelt.

mango i tärningar
avocado i tärningar
vårlök/salladslök
dressing:
olja
honung
saften av en lime
 

26.09.2015 18:48

Praliner är verkligen ett område jag inte har gett mig in på än. Ska man göra  de på ett riktigt sätt med tempererad choklad, gjutna skal och lockade bottnar,  kräver mycket tålamod och träning för att lyckas....och en hel del redskap inte jag har idag. Pralin formar och marmor platta för att temperera  choklad på, står högst upp på min önskelista just nu.  Sen kan vi börja experimentera, men fram till det går det att leka lite i alla fall. Jag gjorde dessa fuskpraliner av morotskaka och doppade de i vaniljchoklad. Väldigt, väldigt goda...även om de inte är riktiga praliner ....du vet, med helt perfekt form, glansiga, som ger ett ”bräck” när du biter i de. Å andra sidan, behöver ingen tvivla på att mina är hemmagjorda :)  ....

2 ägg,
1,5 dl socker,
1,5 dl vetemjöl,
1 tsk bikarbonat,
1 tsk kanel,
0,5 tsk salt,
0,5 tsk vaniljsocker,
0,75 dl sojaolja (eller rapsolja),
2 dl morötter.
Kräm:
25 gram rumstempererad smör,
100gram Philadelphia ost (naturell),
80 gram florsocker,
0,5 tsk vaniljsocker.
Skal:
ca 400g vit vanilj choklad
ca 50g mörk choklad
Gör så här: Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda i en separat skål: vetemjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsockret. Häll över det i äggsmeten och vispa en liten stund till. Riv morötterna på det minsta av rivjärnet, kläm ur all saft och blanda ihop med oljan. Häll över morötterna i smeten och rör i med en slev. Häll över det i en smord form och grädda i nedersta delen av ugnen i ca en 40 minuter, på 190 grader. Låt svalna helt. Gör i ordning krämen genom att röra ihop alla ingredienser till en mjuk kräm.
Praliner: smula morotskakan i en bunk och blanda i önskad mängd med kräm (inte för mycket dock, ett par skedar max) Ställ i kylskåpet över natten och dagen efter är det bara att forma till praliner och doppa i choklad.

17.09.2015 19:18

Mina barn bara älskar munkar. Det är faktiskt en av de få sötsaker de äter......Lite ironiskt med tanke på hur mycket jag bakar hemma, men munkar till de har jag alltid varit iväg och köpt. Fram till idag d.v.s. Har alltid trott att det var svårt att lyckas med munkar och därför undvikit det länge, men nu har jag tagit mig i kragen och testat. Det visade sig vara väldigt enkelt och de blev såååå mycket godare än de köpta. Jag vet inte om det var en ren lyckoträff eller inte, men kan man baka bullar så tycker jag att man borde klara av munkar också. Degen påminner mycket om bullar, skillnaden är bara att i stället för att grädda i ugnen, friterar man de i olja. Hemligheten är att värma olja till 180 grader C för bästa resultatet. Då blir de helt perfekt stekta.

Recept för ca 20 stycken.
20 gram jäst
1 msk ljummet vatten
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
ca 14 dl mjöl
socker och kanel till att doppa munkarna i
Gör så här: Lös upp jästen i ljummet vatten. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och värm upp till 37 grader C. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl av mjölet. Rör ihop till en slät smet, tillsätt resten av mjölet (lite i taget, tills det att degen börjar lossna från bunkens kanter, precis som när man bakar bullar) Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ut ett hål i mitten på varje rundel. Låt de sedan jäsa till dubbel storlek.
Heta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida. Låt munkarna rinna av på hushållspapper. Doppa de i socker blandat med kanel medan de fortfarande är varma, annars fastnar det inte.

12.09.2015 21:17

Min stora bror fyllde år igår...och eftersom han är en riktig whisky älskare, överraskade jag med vad annars än en whisky tårta, i ordets alla bemärkelser. Hela tårtan är ätbar (utom den svarta snöret runt den), gjord på en jordnött/maräng botten och fylld med en riktig krämig chokladmousse med tydlig smak av whisky. Och precis som en tuff brud i lyx förpackning, är tårtan formad som en trälåda, innehållande en whisky flaska. Själva flaskan har jag gjort av sockerpasta, målat och sprejat i flera omgångar innan jag var nöjd. Stämpeln på flaskhalsen är avtrycket efter en whisky kork. Etiketterna är bilder från nätet som min man hjälpte mig att redigera lite: vi döpte whiskyn till Sir Ion (eftersom min bror heter Ion), la till gratulationen, åldern och lite andra små detaljer och skickade in bilden för utskrift på sockerpasta. Samma sak gjorde vi med skattemärket på korken. Avslutade med att fylla "lådan" med rostad kokoschips. Riktigt kul måste jag säga, och väldigt uppskattad. Grattis kära bror!

Botten:
150 gram jordnötter,
1,5 dl florsocker,
5 äggvitor,
1,5 dl socker
Choklad/whiskymousse:
450 gram mjölkchoklad Marabou,
150 gram smör,
0,7 dl kaffe,
0,7 dl whisky,
5 ägg (separera äggvitor från äggulor),
6 plattor gelatin,
2 dl socker,
300 Philadelphiaost.
Gör så här:
Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader C. Klä en rektangulär form (med avtagsbar kant) med bakplåtspapper. Ha gärna pappret lite längre  upp över kanten eftersom det är ganska mycket fyllning till denna tårta, som skall in i formen. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela i formen. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig.
Moussen: Finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält den i varmt kaffe. Blanda i whiskyn. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och kaffeblandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Blanda väl med en slickepott och häll över bottnen. Låt stelna i kylskåpet över natten och dekorera sen.

05.09.2015 19:00

Att göra en babyshower tårta var nytt för mig. Önskemålet från blivande mamman var väldigt tydligt: en gravid mage i blåa toner till en liten bebis pojke som väntas till världen i slutet av oktober. Kunde inte motstå utmaningen trots att jag inte hade några speciella bakformar till just det motivet. En salladsskål och två snacks skålar i porslin med avrundade botten blev min räddning dock. Man tager vad man haver. Blev ganska nöjd med resultatet, trots att jag själv tycker är ganska läskigt att skära i en sån tårta. Ha en mysig lördag kväll alla!

Botten :
3 + 5 ägg (3 ägg till bröstpartiet + 5 ägg till magpartiet)
mjöl
potatismjöl
socker
1 + 2 tsk bakpulver  
blå pastafärg

Frosting:
300 gram rumsvarmt smör
5 dl florsocker
600 gram Philadelphiaost
75 gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
3 msk sirap

Gör så här: Börja med att göra smörja och mjöla formar (jag använde mig av 2 snacks skålar och en salladsskål till att baka denna tårta). Mätt upp äggen i ett glas. Börja med de 3 ägg till bröstpartiet. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i formarna och grädda på 175 grader C i ca 20 minuter (eller tills du känner med en sticka och den kommer ut torr). Gör samma procedur igen för magpartiet, men det kommer att behövas lite längre tid i ugnen eftersom det är mer smet, ca 45 minuter. Låt bottnarna svalna och dela på mitten så du får två lager av varje. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål. Klä tårtan enligt tycker och smak. Jag har använt både sockerpasta och marsipan till tårtan på bild.

 

03.09.2015 19:55

Härliga färger i en skogsbärstårta ....och äntligen ett recept där du inte behöver använda hela påsen med socker. Dessutom är bottnen fritt från gluten, bakat på mandelmjöl i stället för vete. Bra mycket bättre, då mandelmjöl innehåller mindre än 10% kolhydrater än vetemjöl och dubbelt så mycket fibrer och protein. Tänk vad hälsosam jag börjar bli....ha ha... Det kanske finns hopp om mig trots allt! Baka och njut, hör ni!

Botten:
100 gram mandelmjöl,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)
Fyllning:
300 gram skogsbär (jag använde frysta bär, hälften hallon, hälften blåbär)
7 gelatinplattor
600 gram vanilj kvarg
200 gram yoghurt naturell
125 gram socker
Gör så här:
Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader C. Klä en rund form (med avtagsbar kant) med bakplåtspapper. Blanda mandelmjöl och florsocker i en bunke. Vispa äggvitorna och sockret till hård skum.  Rör ner marängen i mjölblandningen med en slickepott och fördela i formen. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig.
Fyllning: Låt bären tina. Lägg gelatinplattorna i kall vatten i ca 10 minuter. Blanda kvarg med socker och yoghurt. Värm upp bären i en kastrull och mosa de med en stavmixer. Ta upp gelatinplattorna, kläm ur vattnet och lös upp de i de varma bären under omrörning. Låt svalna lite. Häll bär moset i en tunn stråle över kvarg smeten, under ständig omrörning. Häll allt över den kalla bottnet och ställ i kylen för att stelna i några timmar, helst över natten. Färska bär är alltid gott och fint att dekorera med.

29.08.2015 18:29

Macaroner igen. Var bara tvungen att baka dessa igen för att bli lite mer självsäker på att jag kan. De är lite känsliga de här små rackarna, men de blir faktiskt bättre och bättre för varje gång. Det som är nytt för den här gången är att jag lät äggvitorna stå i rumstemperatur i 24 timmar innan jag använde de. Äggvitans egenskaper påverkas av temperatur och luftfuktighet. Att baka macaroner en varm sommarkväll är betydligt svårare än när det är svalare och torrare luft. Bäst maräng får man (av något skäl) med en äggvita som har stått framme i rumstemperatur några timmar, helst över natten. Glöm bara inte att täcka över den med plast, annars torkar ytan (och det vill vi ju inte ska hända förrän macaronerna ligger utspritsade på plåtarna). Också nytt för den här gången är den fantastiska smörkrämen med Lindt Excellence vit choklad. Smaskens!

Recept för ca 50st.
150 gram mald mandel (mandelmjöl)
150 gram florsocker
150 gram socker och 50 gram vatten till sockerlag
60 gram äggvita i skål 1 (ca 2 äggvitor)
60 gram äggvita i skål 2 (ca 2 äggvitor)
40 gram socker i en skål
Valfri livsmedelsfär (jag använde en färg som heter "Rose")
Gör så här:
Dag 1: Häll upp äggvitan (i gram) i skålar och täck med plastfolie. Låt dem stå framme i rumstemperatur i 24 timmar.
Dag 2: Sikta mandelmjöl och florsocker i en större bunke. Blanda noga tills det är väl blandat och du fått ett fint "mjöl". Mät upp 150 gram strösocker och 50 gram vatten i en liten tjockbottnad kastrull. Sätt på plattan till sockerlagen och värm upp på högsta temperatur tills den når 118 grader C (viktigt). Samtidigt, börja vispa 60 gram äggvita från skål 1. När äggvitan blivit fast, tillsätt 40 gram socker (lite i taget) och vispa tills du fått en glansig och fast marängsmet. Häll snabbt ner sockerlagen i äggvitan och vispa (på medelhög hastighet) ca 10 minuter eller tills det svalnat. Blanda därefter 60 gram äggvita från skål 2 med mandel- & florsockerblandningen. Vill du färgsätta dina macarons, tillsätt färg i detta moment.  Vänd försiktigt ner mandel- & florsockerblandningen i din maräng. Blanda försiktigt, men blanda noga. Förbered en spritspåse, använd en liten tyll. Häll ned macaronssmeten i spritspåsen & börja spritsa 5-kronorsstora macarons på ett bakplåtspapper/ugnsduk (jag använder mig av silikonmattor).. Låt vila ca 30 minuter, eller tills de fått ett skinn på ytan. Efter någon minut ska macaronsen ha sjunkit ut och blivit släta. Har du gjort rätt och allt gått bra ska macaronsen efter ca 30 minuter bildat ett skinn. Du kan testa FÖRSIKTIGT genom att peta på valfri macaron. Blir det inget klet på fingret och du märker att det bildats en hinna är de "good to go", annars väntar du lite till.Grädda i 10-12 minuter på 150 grader C i mitten av ugnen. Låt macaronsen vila lite innan du börjar pilla loss dem från bakplåtspappret/ugnsduken.

Vitchoklad smörkräm:
200 gram rumstempererad smör (fuska inte här med margarin i stället....)
100 gram florsocker
1 äggula
100 gram smält vitchoklad
Gör så här: Vispa ihop smör och florsocker i några minuter. Tillsätt äggulan och till slut den smälta chokladen. Spritsa en liten klick med kräm på macronerna och sätt ihop. Skedda inte krämen, utan använd spritspåse för bästa resultat.

22.08.2015 17:20

Det är inte alltid man behöver ha en massa krusiduller på en tårta för att få den vacker tycker jag. En naken tårta med bara vackra blommor och färska frukt är lika mycket fröjd för både ögat, gom och själ. Denna tårta är bakat på hittills enklaste recept för tårtbottnar. Man blandar allt för hand, så som man gjorde förr i tiden när inga köksmaskiner fanns ... mycket kärlek dock.

Du behöver 4 springformar på 15 cm i diameter
Tårtbottnar:
4,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
nypa salt
110 gram smör, rumstempererat
2,25 dl mjölk
2 tsk vanilj
2 ägg
Smör och mjöl till formarna.
Marängsmörkräm med lemoncurd:
3 äggvitor
70 gram strösocker
170 gram osaltat smör
1/2 msk vaniljsocker
1,5 dl lemoncurd
Gör så här:Tårtbottnar: Sätt ugnen på 180 grader C och smörj samt mjöla springformarna. Sikta ner alla torra ingredienser i en stor skål, addera smör, mjölk och vanilj. Blanda för hand till en smidig smet. Tillsätt äggen och vispa ytterligare 2 minuter. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna på galler under en baduk/kökshandduk.
Blanda äggvitor och strösocker i en rostfri bunke och sätt över sjudande vattenbad. Rör kontinuerligt för hand med en visp så att äggvitorna inte börjar koagulera. Värm, och rör, tills dess att alla sockerkristaller försvunnit, ca 10 minuter. Känn mellan fingertopparna att sockret löst sig helt.
Marängsmörkräm: Ta bort skålen från vattenbadet och  vispa upp marängen i ca 5 minuter på medelhastighet.  Öka hastigheten till medelhög och vispa tills du har fasta glansiga toppar, ytterligare ca 5-6 minuter. När nedre delen av skålen är neutral/sval, minska hastigheten till medellåg och vispa in smöret, lite i taget. Låt smöret vispas in helt innan du adderar mer smör. I de sista visptagen, addera vaniljsockret till marängsmörkrämen.
Byt till flatblandaren och klicka ner några skedar lemoncurd, blanda sedan på låg hastighet tills krämen är slet och mjuk, ca 2 minuter.
Montering: Fördela marängsmörkrämen mellan tårtbottarna (spara ca 1 dl marängsmörkräm till finjustering efter att tårtan vilat i kylskåpet) och ställ sedan in i kylskåp i ca 20-30 minuter. Dekorera med blommor och bär.

11.08.2015 20:24

Makroner är något jag älskar, men också något jag misslyckat med vid ett par tillfällen.........och eftersom  träning ger färdighet som det sägs, kunde jag bara inte tacka nej när jag fick frågan om att göra några till en kalas. Önskemålet var egentligen mörkt lila, men jag kunde inte ha i så mycket färg utan att påverka smaken. Man får alltid höra att hushållsfärg inte påverkar smaken när man bakar, men jag tycker att det gör det lite, och därför håller jag mig till pastell nyanser där man inte behöver använda så stora mängder. Blev ganska nöjd med resultatet, då de påminner så mycket om lavendel, vilket jag älskar. Kramar från mig.

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
lilla hushållsfärg

Citron kräm:

2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft, skal och ev hushållsfärg

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.

Gör i ordning citron krämen enligt följande: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Använd krämen till att sätta ihop makronerna.

04.08.2015 21:00

En riktigt frosseri i cheesecake blev det här hemma. Två dagar med två olika sorter, och allt är redan nästan slut. Hade faktiskt tänkt att göra ytterligare en med mjölkchoklad, men känner att det kanske behöver gå ett tag innan vi blir sugna på chesecake igen. Får prova något annat istället imellan. Nedan recept är lite amerikansk inspirerad, med en härlig smak av lönnsirap och pecannötter. Gjorde av misstag lite för mycket strösseln av pecanötterna men det visade sig att överflödet var perfekt att använda som musli till frukost med lite filmjölk. Gott!

Strössel:
0,7 dl mjöl
1 dl ljust muskovadosocker
1 dl havregryn
75 gram smör
1 dl pecannötter, grovhackade
Botten:
200 gram digestivkex
3 msk smält smör
Fyllning:
600 gram cream cheese (Philadelphiaost)
3/4 dl ljust muskovadosocker
3/4 dl lönnsirap
3 msk mjöl
2 ägg
2 äggulor
Glasyr:
3 dl gräddfil
2 msk strösocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Börja med att göra i ordning strösslet. Blanda mjöl, socker och havregryn i en skål. Arbeta in smöret med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt  pecannötter och bre ut massan på ett smörpapper på en bakplåt. Grädda i ca 20 minuter. Låt strösslet svalna, bryt det sedan i små bitar och lägg det åt sidan.
Kör kexet till fina smular i en matberedare, rör i smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en springform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda i 10 minuter och låt det svalna.
Vispa osten mjuk och luftig med elvisp och tillsätt socker, lönnsirap och mjöl. Vispa i äggen ett i taget och därefter äggulorna. Häll smeten i formen och grädda i ca 50 minuter eller tills mitten av kakan har precis stelnat. Ta ut kakan från ugnen. Rör ner socker i gräddfilen och skeda den över  den varma kakan. Grädda i ytterligare 5 minuter. Ta ut kakan och strö över så mycket du önskar av strösslet. Pressa ner den lätt i gräddfilstoppningen. Låt kakan svalna och ställ i kylskåpet i några timmar eller över natten.

Objekt: 181 - 190 av 359
<< 17 | 18 | 19 | 20 | 21 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!