Blogg
Hej alla. Jag brukar säga till när jag snubblar över en recept som är extra gott...och så är fallet nu, om man gillar citronsmak såklart. Det gör jag nämligen, och fram till idag har jag faktiskt inte provat att använda det i en chessecake. Tänk vilken godsak man har gått miste om........ Det friska citronsmaken är en perfekt komplement till det syrliga osten i kakan. Ha det gott!

Botten:
150 gram digestivkex
3 msk smält smör
Fyllning:
400 gram cream cheese (Philadelphiaost)
125 gram ricottaost
2 dl socker
4 msk maizena
1 dl creme fraiche
3 ägg
rivet skal och saft av 1 stor citron
Glasyr:
2 dl creme fraiche
2 msk socker
Garnering:
rivet citronskal
Gör så här: Placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader C. Kör kexet till fina smulor i en matberedare, rör i det smälta smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda i 10 minuter och låt svalna i formen.
Vispa ost och ricotta mjukt med en elvisp. Tillsätt socker och maizena. Vispa i äggen ett i taget och vispa sedan 1 minut efter varje ägg. Rör därefter i creme fraiche samt citronsaft och skal. Häll blandningen i formen och grädda i ca 50 minuter eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Skaka lätt på formen för att kontrollera fastheten.
Blanda creme fraiche och socker. Ta ut kakan och skeda blandningen över. Ställ tillbaks formen i ugnen och grädda i ytterligare 5 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Ställ i kylskåpet i några timmar eller över natten.
Ibland är det enklaste även godast. Är lite svag för nybakad bröd, alltid varit .... och att kunna göra det på ett sånt enkelt sätt som denna brytbröd, är bara en bonus. Det är verkligen bara att blanda alla ingredienser, låta det jäsa och grädda. Omöjligt att misslyckas med.

225 ml kall mjölk
20 gram färsk jäst
1 ägg
3 tsk socker
2 tsk salt
50 gram osaltat smör
500 gram vetemjöl special
Dekoration:
havregryn, sesamfrön, vallmofrön, flingsalt, rosmarin
Gör så här: Lägg ner allt i degblandaren och arbeta degen i minst 15 minuter eller tills degen bildat gluten trådar. Låt degen jäsa i ca 45-60 minuter tills den fått dubbelstorlek. Dela degen i 16 bitar och rulla varje bit till en liten boll. Spraya vatten på varje degboll och strö över dekoration. Lägg bollarna glest i en rund springform som du fodrat med bakplåtspapper. Formens storlek ska vara ca 25cm Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i ca 20 minuter på 200 grader C.
Både lunch och snacks av samma deg. Sånt gillar jag, att ta två fluggor i ett smäll. Skulle göra lite pizza till lunchen igår och eftersom jag fick lite deg över, kunde vi grädda även några pizza sticks som kan toppas med i princip vad som helst. Det finns alltid något hemma som kan användas i stället för att slängas. Pizza sticksen påminner lite av grissini i smak. Gott, men det jag inte hade räknat med, var alla smulor som barnen lämnade efter sig.....Ja..ja.....

Recept till deg som räcker till en plåt med pizza stänger (i valfritt format och fyllning) och en plåt med pizza sticks.
50 g jäst
3 dl vatten
8 dl vetemjöl
2 msk olja
1 1/2 tsk salt
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Lös jästen i lite av vattnet (som är fingervarmt) och häll sedan på resten av vattnet. Rör i mjöl, olja och salt.
Arbeta samman till en smidig deg. Jäs till dubbel storlek, ungefär 40 minuter. Gräddas på 200 grader C.
Altså....vad händer med våran sommar i år? Halvvägs in i min semester och tro det eller inte, men igår så hade vi brasan tänd här hemma...inomhus. Helt galet!!! Perfekt väder för att hålla sig inomhus och baka kan man tycka....men lite mer sol hade nog inte skadat. Så, nu när jag har gnällt färdigt (annars vore man inte en äkta närking) , kan vi gå över till den frozen jordgubbscheesecake på kladdkakebotten som jag bakat på recept från Lindas blogg på Veckorevyn. Att använda sig av kladdkakebotten till en cheesecake är helt genialiskt, något jag kommer att fortsätta göra flera gånger i framtiden. Den fungerar både till frusen och icke frusen recept. Själva fyllningen är dock lite för isigt för mig....inte för att gästerna klagade över just den biten. Perfekt kaka att ha i frysen när oväntad beök ringer på dörren. Ha det gott alla!

Kladdkakebotten:
185 g Smör
3 Ägg
3.5 dl Strösocker
2.5 dl Vetemjöl
1 dl Kakao
1 msk Vaniljsocker
Fyllning:
200 g Philadelphiaost
1.5 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
3 Äggulor
6 dl Vispgrädde
75 g Vit Choklad, fint hackad
0.5 l Jordgubbar
Gör så här: För kladdkakan: Börja med att sätta ugnen på 180°C och smöra- samt mjöla en springform på 26 cm. Smält smöret, blanda alla ingredienser till en jämn smet och häll upp det i formem. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 15-20 minuter, kanterna ska vara fasta men mitten ska ”vobbla” lite när du skakar på formen. Låt kakan svalna helt, gärna i kylskåp.
Vispa upp grädden till fyllningen och ställ åt sidan. Rör ihop philadelphia med strösocker, vaniljsocker och en äggula i taget. Rör ner den hackade chokladen i färskostsmeten. Vänd ner den vispade grädden. Mosa jordgubbarna med en gaffel och vänd ner dem i gräddblandningen. Vänd runt ordentligt. Häll upp smeten i formen ovanpå kladdkakan och ställ in i frysen i minst 4-5 h, gärna över natten.
Tag fram kakan en stund innan serverings så att den blir lättare att skära i.
Min bästa vännina Lili bjöd på en fantastiskt god cheesecake för ett tag sen och jag var bara tvungen att testa göra den själv också. Receptet kommer från en tjej i Rumänien som har väldigt många videorecept på YouTube, med både mat och bakverk.. www.jamilacuisine.ro Cheesecaken görs utan att behöva använda ugn och är väldigt enkel, även om det är lite väntetid mellan varven. Smakar himmelskt....och ser fantastisk ut.


Botten:
400 gram digestiv kex
150 gram smält smör
Gör så här: Smula kexet med en stavmixer eller för hand och häll över det smälta smöret. Rör ihop och tryck massan i en paj ring (kanten av en springform) på 26cm, direkt på ett fat. Tanken är att man bara lyfter på ringen sen och kakan blir kvar på fatet. Ställ i kylskåpet så länge.
Fyllning:
600 gram mjukost
5 dl vispgrädde
150 gram florsocker
1 dl kall vatten
1 dl varm mjölk
20 gram gelatin pulver
fröna från en vaniljstång
Gör så här: Blanda gelatinen med det kalla vattnet och låt stå åt sidan. Blanda mjukost med florsocker och fröna från vaniljstången. Tillsätt vispgrädden och fortsätt vispa några minuter. Värm upp mjölken, men låt den inte koka upp och häll över gelatinen som nu har svullnat upp i det kalla vattnet. Blanda tills det att gelatinen har smällt och häll över mjukostmassan, lite i taget. Vispa ett par minuter och häll krämen över kex bottnen. Låt stå i kylskåpet i tt par timmar, eller tills det att den har stelnat, innan du häller på jordgubbsgelén.
Jordgubbsgelé:
300 gram jordgubbar
1 dl kall vatten
3 msk socker
10 gram gelatin pulver
Gör så här: Häll gelatinpulvret i det kalla vattnet och låt stå åt sidan. Koka sockret och jordgubbar i ett par minuter, tills de mjuknar och dra från spisen. Ta en stavmixer och mosa jordgubbarna till en len pasta. Häll över gelatinen, blanda väl och låt svalna till rumstemperatur, innan du häller över det på cheesecaken som under tiden har stelnat. Ställ in i kylskåpet i minst ett par timmar, helst över natten.
Vad vore sommar utan jordgubbspaj..... Har äntligen börjat skörda lite egenodlade jordgubbar och har flera recept på gång som provas för fullt nu. Först ut är en klassiskt smulpaj, där jag för första gången använde lite mandelmjöl i också. Gott och somrigt med vaniljvips till. Njut av sommaren och simma lungt!

Fyllning:
1 liter jordgubbar
1 msk potatismjöl
3 msk socker
Dela jordgubbarna i mindre bitar och lägg de i en pajform. Jag hade en fyrkantig 20x20cm. Strö över socker, potatismjöl och rör om ordentligt.
Smuldeg:
125 gram smör
2 dl mjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
Nyp ihop smör, mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och bakpulver. Strö smuldegen över jordgubbarna och grädda i ugnen i ca 15 minuter på 220 grader C.
Mina grannar Sofia och Joel gifte sig igår och jag fick den stora äran att få baka deras tårta. Min första bröllops tårta, så......lite nervös var jag nog. Det var inte direkt läge för någon misslyckande, så jag höll mig till sånt jag kände till. Önskemålet från brudparet var choklad bottnar fyllda med smaker av vanilj och jordgubbar. Resten fick jag fria händer till, vilket jag uppskattar väldigt mycket. Det gör det hela roligare, att få vara lite kreativ och kanske även ändra utformandet under resans gång. Och det är exakt vad som hände, eftersom jag fick baka tårtan på årets varmaste dag, över 30 grader...både inne och ute.....och att då jobba med smörkräm och sockerpasta visade sig vara en ganska fin utmaning. Låt oss säga att jag fick göra ganska mycket direkt på plats i kylskåpet. Det skulle egentligen ha varit ytterligare en våning på tårtan, men den fick jag helt enkelt skippa.......den bara smälte och tippade åt sidan.
...men, men.....tårta blev det till slut. Choklad bottnar, fylld med vaniljkräm blandad med lite vispad grädde och hackade jordgubbar, och karamell. Spaklad med smörkräm, kläd med sockerpasta, dekorerad med ätbar spets och vita rosor och pioner.
Stort grattis till Er Sofia och Joel och tusen tack för det stora förtroendet till eran stora dag! Önskar er all lycka i framtiden!


Bottnar: Lika delar receptet. Botten våning gjord på 12 ägg (2 formar á 23cm), andra våning gjord på 9 ägg (2 formr á 18cm).
ägg
mjöl
potatismjöl
socker
3 tsk bakpulver
kakao
Gör så här: Börja med att göra klä formarna med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett större kanna. Ta ett lika stor kanna och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan kanna till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl och kakao. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Dela varje botten på mitten och gör i orning fyllningen.
Vaniljkräm: Recept för vaniljkräm hittar du här. Gör två satser av bifogad recept och när den har svalnat, blanda i lite vispad grädde. Bred den på choklad bottnarna och hacka lite jordgubbar övanpå, innan du fortsätter och lägger på nästa botten.
Karamell: Lättast här är att använda karamelliserad mjölk, men om du vill göra egen karamell, se recept nedan:
2,4 dl socker (200gr),
4 dl vispgrädde,
200 gram vit choklad,
80 gram smör,
Smält sockret i en järnkastrull (låg värme, bränn den inte). Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite innan du använder den.jordnötter.
Smörkräm: Tårtan måste alltid täckas med smörkräm innan man klär den med sockerpasta och här kommer en bra recept till detta.
900 g mjukt smör
18 dl florsocker
3 dl kokhett vatten
6 msk vaniljsocker
Gör så här: Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.
...och i fall tårtan inte skulle räcka till alla gäster, gjorde jag ett fat med cupcakes också.

Recept för cupcakes: Recept för 24 st cupcakes fyllda med vaniljkräm och spritsade med vitchokladfrostning. Sockerblommorna är gjorda på sockerpasta.
5 dl vaniljsås
200 gram (viktigt att vara rumstempererat)
3 dl socker
4 ägg (viktigt att vara rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk maizenamjöl
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader C. Häll vaniljsåsen i en kastrull och koka upp under ordentligt omrörning. Tag kastrullen från plattan och låt svalna i minst 30 minuter. Vispa mjuk smör och socker till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en fluffig konsistens. Jag brukar vispa ganska länge här. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, majzena (som siktats minst 3 gånger innan), vaniljsås och vaniljextrakt. Blanda allt väl med en slickepott. Fyll muffinsformar till 3/4 delar med smeten och grädda i ca 20 minuter.
..och så vart det Midsommar igen. Vi skippade firandet i år med dansande runt midsommarstången.... för första gången nånsin...och satsade istället på en mysdag hemma. Men firandet uteblev inte helt.... tårta med jordgubbar fick vi i alla fall ha. Det fick bli en tårta som har florerat på facebook kanska mycket på sista tiden, som heter Himmelskt jordgubbstårta. Är lite osäker på vems recept det är från början, men tror att tjejen som bloggar på Veckoreyn just nu kan vara mamma till det. Ha en trevlig Midsommar alla, oavsätt hur Ni firar det!

Botten:
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
1.5 tsk Bakpulver
Jordgubbsfyllning:
4 dl Vispgrädde
175 g Philadelphia
2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
500 g Jordgubbar, i småbitar
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform 18cm med bakplåtspapper, höga kanter. Smörj sedan botten & kanterna med smör och strö i kokos. Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 5 minuter på högsta hastighet. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder ”kakan” upp och ned. Låt svalna helt och dela den i två delar.
Fyllning: Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa upp philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret. Vänd ner philadelphiablandningen i grädden. Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått. Rör om tills allt är jämnt blandat. Ha fyllning mellan bottnarna och bred ut jämnt över hela tårtan med en palett.
Dekorera med jordgubbar, blommor eller vad du känner för.
Min väns lilla dotter Moa blev 6 år i veckan och en liten morotskaka utklädd i en rosa uggla fick hon ha på sin kalas. Dekoreras i sockerpasta. Grattis lilla söta Moa!

Grundrecept till tårtan hittar du här.
Vilken fantastisk fin dag det har varit idag. Första riktiga sommar dag om jag får säga det. Dessutom ledig ifrån jobbet och uppvaktat en glad student....men först levererade jag en student tårta till fina Mathilda, granne och dotter till en kollega till mig. Vanilj bottnar, fylld och spacklad med mjukost frosting, klädd med sockerpasta och pyntad med ätbar spets, sockerblommor och riktiga rosor och pioner som en snäll granne lät mig plundra i hans trädgård. Grattis till studenten Mathilda!


Grund recept på tårtan hittar du här. Till just denna tårta gjorde jag nedre bottnen på 4 lager á 23 cm (2 rosa och 2 vita och totalt 16 ägg) och översta på 3 lager á 18 cm (2 rosa och 1 vit och totalt 12 ägg).
Till samma student gjorde jag även lite gott och blandat fat, som lätt kan fyllas på allt eftersom gästerna tömmer den. Den innehöll choklad biskvier, rosa makroner med citronkräm, choklad makroner med cola fyllning, vanilj cupcakes med lemon curd, toppade med citron kräm och slutligen några jordgubbar doppade i jordgubbschoklad.....

Recept för biskvier hittar du här.
Recept för choklad makroner med kola fyllning hittar du här.
Recept för rosa makroner med citronkräm hittar du här.
Recept för cupcakes: Recept för 24 st cupcakes fyllda med lemoncurd och toppade med citronkräm. Sockerblommorna är gjorda på sockerpasta.
5 dl vaniljsås
200 gram (viktigt att vara rumstempererat)
3 dl socker
4 ägg (viktigt att vara rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk maizenamjöl
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader C. Häll vaniljsåsen i en kastrull och koka upp under ordentligt omrörning. Tag kastrullen från plattan och låt svalna i minst 30 minuter. Vispa mjuk smör och socker till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i tagetoch vispa till en fluffig konsistens. Jag brukar vispa ganska länge här. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, majzena (som siktats minst 3 gånger innan), vaniljsås och vaniljextrakt. Blanda allt väl med en slickepott. Fyll muffinsformar till 3/4 delar med smeten och grädda i ca 20 minuter.
Citron kräm:
2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.
Gör så här: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Spritsa citronkrämen över cupcakes och dekorera med sockerblommor gjorda på sockerpasta.
__________________________________________________________________________________
Dagens andra tårta var till mina barns kusin, en musik intresserad kille, därav temat. Honom var vi och uppvaktade idag och tårtan var en del av vår present. Grattis till studenten Simon.....och ta det lite lungt ikväll :)

Grund recept på tårtan hittar du här. Till just denna tårta gjorde jag nedre bottnen på 4 lager á 23 cm (2 rosa och 2 vita och totalt 16 ägg) och översta på 3 lager á 18 cm (2 rosa och 1 vit och totalt 12 ägg). De stora noterna i dekorationen är gjorda för hand av svart sockerpasta. De mindre noterna är tryckta på ätbart papper och köpta från Strössel och Annat.